Русе даде безвъзмездно летището си на Крушарски и Търницов

3077
Русе даде безвъзмездно летището си на Крушарски и Търницов
Снимка: ПФК "Локомотив" - Пловдив

Скандален случай в Русе – бизнесмените Христо Крушарски и Антони Търницов получиха безвъзмездно правото да ползват летището в града за срок от 10 години. Това става чрез тяхното съвместно дружество „Еърпорт Русе“ ООД, създадено специално за тази цел.

Решението беше взето от Общинския съвет на Русе след повече от три часа дебати, предаде БТА. В крайна сметка извънредната точка в заседанието, внесена от кмета на града Пенчо Милков (БСП), мина с 47 гласа „за“ и само един „против“.

Пенчо Милков: Държавата може да помогне Русе да има работещо летище без да се прехвърля собствеността му

Летище Русе е общинско и не е необходимо да се прехвърля като собственост на държавата, за да помогне тя - ако иска - да се възстановят...

Своеобразният "подарък" отива за дружеството, съставено от българските фирми „Щраплан“ ЕООД, със собственик и управител Търницов, и „Стройпроект ЕООД“, чийто собственик на капитала е Крушарски. Двамата бизнесмени получиха летището само срещу обещание да инвестират 14 милиона евро за идното десетилетие.

Христо Крушарски доскоро беше собственик на футболния Локомотив Пловдив. Освен това неговата „Стройпроект“ се занимава с производство на „системи за въздействие на времето, системи за защита от градушки и увеличение на валежите“ от три години и има собствени самолети, базирани в Горна Оряховица.

ОЩЕ: Бившият собственик на „Локо Пловдив“ изцяло пое градушките над България

Търницов беше кандидат за купувач на концесионния договор за Летище Горна Оряховица миналата година.

Пред журналисти в петък двамата, заедно с кмета на Русе, представиха инвестиционното си предложение. Пенчо Милков каза, че това са „българи, които застават с лицата си, имат познания, опит и средства, които желаят да вложат веднага в Летище Русе“. Днес той допълни, че освен това общината вече няма да отделя от бюджета си над 100 000 лева годишно за поддръжка и охрана на летището.

Искат летище Русе и летище Равнец да станат държавна собственост

Министерството на транспорта и съобщенията е изпратило писма до кметовете на Русе и Бургас с искане да бъдат предприети действия по пре...

Пред общинските съветници пък Крушарски заяви, че до април тази година е необходимо летището да бъде сертифицирано за полети. "Намеренията ми са сериозни. Ако гласувате днес, утре ще съм на терен", каза още бизнесменът преди вота в местния парламент. Целта била да има и международни полети, с които "да обслужваме и Румъния".

Инвестиционното предложение предвижда три етапа на развитие. На първо време, приоритет е ограждането на имота, ремонт на пистата и осветяването ѝ, за да има и нощни полети. Целта е с времето да са налице необходимите подобрения и лицензи, които да позволят и пътнически полети. По думите на Антони Търницов - подобренията в първия етап ще дадат възможност и други клиенти да използват летището.

"Така всеки допълнителен клиент ще е от полза и за нас, защото ще е част от възвръщането на средствата, които трябва да вложим", каза Търницов.

Съгласно договора - в рамките на 24 месеца дружеството трябва да извърши необходимите текущи ремонти и да изработи документите, нужни за ползването му като гражданско летище, да се изготви генерален план за развитие, ремонт на пистата, изграждане на осветление, видеонаблюдение и други. Ако това не бъде изпълнено, общината ще прекрати договора без предизвестие и без да дължи обезщетение, а всички материални и нематериални блага, направени от инвеститорите, остават нейна собственост.

Според депутата от "Продължаваме промяната" Рена Стефанова през 2022 г. кметът на Русе е отказал да прехвърли собствеността на летището на държавата, която е имала намерения да го възставнои и да организира извършване на полети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе