Русенци очакват през есента актуализирана транспортна схема

4537
Русенци очакват през есента актуализирана транспортна схема
Снимка: Община Русе

На 26 юни се проведоха дискусии и публично обсъждане за изготвянето на актуализация на Общинската транспортна схема за превоз на пътници, обслужваща градските линии и тези до близките населени места на Община Русе.

Информация за свършеното и за предстоящите стъпки направиха заместник-кметът по европейско развитие и ръководител на проект „CIVITAS ECCENTRIC – Иновативни решения за устойчива мобилност на хора в периферните градски квартали и товарна логистика без вредни емисии в градските центрове“ д-р Страхил Карапчански, директорът на дирекция „Европейско развитие“ инж. д-р Никола Кибритев и директорът на Компанията за мобилно планиране и консултиране от Будапеща „Мобилисимус“ Андраш Екеш. В обсъжданията с гражданите участваха и изпълнителният директор на „Общински транспорт“ АД Александър Георгиев, транспортни оператори в града и експерти от дирекция „Екология и транспорт“.

След едногодишните експертни проучвания бяха представени конкретни решения по въпроси, касаещи заздравяване на услугата в зоните с по-голямо търсене; запазване на броя пътници и привличането на нови; създаване на по-удобна мрежа за потребителите и на лесни за разбиране разписания; проектиране на надеждна и удобна транспортна система. Присъстващите се запознаха с примерни визуализации на движението на линиите, както и с модели на разписания и маршрути. 

„Решението за актуализацията на транспортната схема на Русе се случва в най-подходящото време и това дава възможност за осезаемо подобряване на публичната транспортна система“, коментираха специалистите от „Мобилисимус“. Те споделиха преките ползи от актуализацията, които се изразяват в създаването на надежден и достъпен публичен транспорт с по-добро покритие, допълващи се тролейбусни и автобусни мрежи, по-добра връзка между различните части на града и по-добра информационна система с актуална информация.

„Това е мащабна и чакана от всички русенци реформа в полза на градския транспорт, която да отговаря на нуждите на хората“, заяви д-р Карапчански. Участниците изразиха своето мнение относно предложената нова транспортна схема на Общината, а получените коментари и препоръки ще се анализират и вземат под внимание при крайния вариант, който ще се приеме от Общински съвет – Русе през септември.

През следващата седмица разработката ще бъде публикувана на Община Русе, като всички заинтересовани граждани ще имат възможност да се запознаят с новите автобусни и тролейбусни линии и да изпратят своите коментари, въпроси и предложения до администрацията.

Дискусиите и обсъжданията се проведоха по договор: „Актуализация на общинската транспортна схема на Община Русе“, финансиран от международния проект „CIVITAS ECCENTRIC - Иновативни решения за устойчива мобилност на хора в периферните градски квартали и товарна логистика без вредни емисии в градските центрове“, по Програмата за научни изследвания и иновации на ЕС „Хоризонт 2020“ и от

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе