Русенска област с най-висока смъртност от COVID-19 за последните 14 дни

2393
Русенска област с най-висока смъртност от COVID-19 за последните 14 дни
Снимка: Getty Images/Guliver

През последните 14 дни в Русенско са починали 65 души с потвърдена COVID-инфекция. Това нарежда областта на челно място в черната статистика. Сред основните причини за високата смъртност са късната хоспитализация, както и това, че повечето пациенти са със сериозни придружаващи заболявания.

Малко над 1220 е 14-дневната заболеваемост в област Русе. Цялата област и всички общини с изключение на Ветово се намират в т.нар. тъмно-червена зона. Това стана ясно от приключилото преди малко заседание на Областния оперативен щаб, ръководено от областния управител Анатоли Станев, предаде 24 часа.

Радев е в самоизолация, първата дама е с ковид

Държавният глава Румен Радев е в самоизолация, тъй като неговата съпруга Десислава Радева е с положителен тест за коронавирус. Тя е в ...

Най-критична е ситуацията на територията на община Бяла. Там показателят за двуседмична заболеваемост е достигнал 1558.04 души на 100 000 население. На следващо място е община Русе, където индикаторът е 1360.7. Трети са Сливо поле с 898.47. Във Ветово показателят е 261.12. По последни данни, заразените за последните 24 часа в региона са 284. Болшинството от новите случаи обаче са на домашно лечение. Активните случаи са 2227, като малко над 2000 са под изолация вкъщи. Малко над половината от разкритите легла за неусложнени пациенти са заети в болниците. При реанимационните легла се наблюдава по-голяма натовареност, като сега тя е около 62%. Преди седмици обаче тя е достигала до близо 90%.

Свободните неинтензивни легла са 149, като 5 от тях са за деца. Общо свободните реанимационни пък са 27, от които 4 за деца. Колкото до новите случаи при деца, то за целия месец януари са установени 579 случая. 540 от тях са при ученици, а останалите 39 при деца от предучилищната възраст. За същия период заразени са били 190 души, работещи в образователната сфера. Болшинството от тях – 139 са били от училищата в региона. Поставените дози от някоя от ваксините за последния месец са 14 981, от които близо 70% са бустерни дози или 10 438. Първа игла са получили 2657 души, а други 1886 са завършили имунизационния си курс. С напълно завършен имунизационен курс се оказват 29.5% от населението.

Досега са поставени 1675 дози от някои от препаратите срещу Ковид-19 на деца между 12 и 18 години, като само за последния месец те са 187. Най-предпочитан остава препаратът на „Пфайзер“. При децата от 5 до 11 години са поставени 72 дози, като 52 от тях за сега са първи прием.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе