Средновековен Червен „оживява“ в старото си величие по Гергьовден

26625
Средновековен Червен „оживява“ в старото си величие по Гергьовден
Снимка: perfecthouse.bg

Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ организира средновековен лагер на територията на запазените крепостни стени на значимия през Втората българска държава град Червен. Проявата е предвидена за дните около воинския празник Гергьовден (от 4 до 6 май) и е по покана и съдействие на Регионален исторически музей – Русе. В патриотичната инициатива ще се включат и независими участници, и любители на историята от сдружение „Търновци“.

Средновековният град-крепост Червен се намира на около 30 км южно от гр. Русе и е част от природния парк „Русенски Лом“. Средновековното селище е наследник на византийска крепост от VI в. и достига разцвет през XIV в. То е включвало вътрешен град-цитадела върху високо скално плато и външен град, разположен в подножието. Градът е един от най-големите военно-административни, стопански и църковно-културни центрове на Второто българско царство (ХІІ-ХІV в.) и важна спирка по пътищата от река Дунав към вътрешността на страната. През 1235 г. става седалище на Червенската митрополия, а в околностите му са основани няколко скални манастира. Смята се, че тук е погребан българският цар Георги II Тертер. През 1388 г. при превземането от османските турци е разрушен. В първите години на османската власт запазва административните си функции, но постепенно запада. През ХVІІ в. изживява нов период на стопанско оживление.

Бъдещи моряци ще сформират ученически флотски отряд в Русе

На 11 април от 13:30 часа в Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване (ПГРКК) – Русе ще бъде дадено началото ...

При археологически проучвания са разкрити: замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, 13 църкви, обществено-административни сгради, много жилища и други интересни находки - няколко монетни съкровища, накити, паметници, керамика, предмети на бита, занаятчийски инструменти, въоръжение и др. Средновековният град Червен е обявен за археологически резерват с решение на МС през 1997 г.

Посетителите на патриотичната проява ще научат повече за Второто българско царство – време на велики царе и императори, на висока култура и на безпросветни хора, на религиозни спорове, на героични битки с византийци, кръстоносци и османски турци. Специалисти ще говорят за живота на нашите предци – царе и боляри, но и обикновени хора, за ежедневието им, за делниците и празниците, за грижите и забавленията, с какво са се хранили, за занаятите и търговията и др. Любителите на приключения ще стрелят с лък и ще хвърлят копие.

През трите дни ще бъде разказана по една история, в която ще има смели защитници на крепостта, романтични болярки, чудотворни икони и възстановки на отминали битки. 

Лагерът ще бъде отворен от 10.00 часа на 4 май до 13.00 часа на 6 май. Историите и битките ще бъдат представени от 17 часа през първите два дни, а от 10 часа на Гергьовден. При посещение се заплаща само билета за археологическия обект „Средновековен град Червен“.

Археолози откриха неизвестна църква в Средновековния град Червен (СНИМКИ)

Неизвестна до момента църква, която не е фигурирала в плановете на Средновековния град Червен, откриха археолозите от Регионалния истор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе