Съвместна изложба представя „Български шевици от русенски регион“

2322
Съвместна изложба представя „Български шевици от русенски регион“
Снимка: Община Русе

Русенци и гостите на града ще могат да се докоснат до част от най-емблематичните и красиви български шевици от русенски регион. Те вече са подредени на 12 табла в градската градина и могат да бъдат разгледани от 6 до 22 септември, включително. Съвместната изложба е дело на Здравка Димитрова – автор на книгата албум „Български шевици от русенски регион“, нейните издатели „Софтпрес“ и Община Русе, която подпомогна логистично събитието.

Екипи на "НЕЛСЕН" отводняват Русе след проливния дъжд

Екипите на фирма „НЕЛСЕН чистота“ работят за отводняване на участъците, където не се забелязва оттичане на вода след пролив...

„Скъпи жители и гости на красивия ни крайдунавски град, любители на нашите традиции и фолклор, приятели на неповторимата българска везба! Горда съм, че тази изложба е част от празниците, с които отбелязваме Съединението на Източна Румелия с Княжество България и Деня на Независимостта“. С тези думи авторът Здравка Димитрова се обърна към русенци и гостите на града в навечерието на 6-и септември. Тя припомни, че в продължение на десетина години е посещавала селата от региона в търсене на шевици, които са достигнали до нас. „Вдъхновена от това, което успях да намеря, се заех с възпроизвеждането им. Книгата съдържа над 300 възстановени образеца, изработени така, както съм ги видяла върху оригиналните части от носии. Българската шевица е била неделима част от живота на предците ни и в делник, и в празник. Вярвам, че от нас зависи дали ще предадем на следващите поколения богатството, достигнало до нас. Моето искрено желание чрез този албум е то да заеме своето достойно място в нашия живот, в домовете и в ежедневието ни“, допълни още Здравка Димитрова.

По повод изложбата Милена Стефанова, директор на издателство „Софтпрес“, сподели, че това е още един начин част от шедьоврите на българското везбено изкуство да достигнат до по-широка публика. „Не бива да забравяме eзиĸa нa нaшитe дeди, посланията, които са ни оставили чрез ĸpacoтaта и cимвoлиĸaта на шeвиците. Убедена съм, че тази пиcмeнocт от ĸoнци, която paзĸaзвa магични иcтopии, ще развълнува сърцата на всички, които се докоснат до изложбата“, каза още Mилeнa Cтeфaнoвa.

10 пейки в Русе ще носят послания за опазване чистотата на Дунав

Община Русе ще разположи на Кея десет пейки с интересни факти за река Дунав. Те са дарени от търговска верига Кауфланд и следващата сед...

"Здравка съумява да предаде историята на родния ни край по един уникален, топъл и красив начин. Защото шевиците всъщност са думи, разказващи за миналото на много семейства и родове от нашия Русенски регион", сподели кметът по повод експозицията.

Припомняме, че книгата албум на Здравка Димитрова „Български шевици от русенски регион“ бе представена през месец май в препълнената зала „Европа“ на Доходно здание. Изданието на „Софтпрес“ получи безрезервна подкрепа и от Христо Стоичков, който се включи в премиерата със специално видеопослание до русенци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе