Съвременна апаратура ще помага на русенските онколози

608
Съвременна апаратура ще помага на русенските онколози
Снимка: iStock/Guliver

Нова лапароскопска система заработи в Комплексния онкологичен център в Русе. Тя бе закупена със собствени средства на диспансера и бе доставена преди дни. Системата включва монитор за медицински цели, комбиниран електронож, аспирационна помпа и външно устройство за управление.

Резолюцията на образа е с HD качество и позволява да се извършват точни интервенции, без допълнително нараняване на околните тъкани. Възстановяването при тези операции е много бързо и следоперативния период е безболезнен поради липса на разрез на коремната стена. Болничният престой е около три дни, а върху тялото на оперирания почти не се забелязват белези след извършените животоспасяващи хирургически интервенции. 

В Русе провеждат кампания срещу диабета

На 14 ноември - Световен ден за борба с диабета, на площада на Централен общински пазар в Русе, ще се проведе кампания за измерване на ...

Лапароскопията е ендоскопски диагностичен метод, чрез който се прави оглед отвътре на коремната кухина, през тънка няколко милиметра тръба (лапароскоп), поставена през малък разрез в областта на пъпа. Тя е процедура, която преди всичко се използва от гинеколога, за да диагностицира и лекува редица заболявания и състояния. Лапароскопията се извършва под обща анестезия в операционна зала. През малък разрез (1 см) в областта на пъпа на пациента се въвежда тънка тръба, на върха на която е монтирана миниатюрна камера.

За да могат да се видят вътрешните органи, се използва въглероден двуокис, за разширяване на коремната кухина. Гинекологът следи своите действия на видеомонитор благодарение на прикрепената камера. Чрез лапароскопията може да се направи прецизен оглед на черния дроб, апендикса, повърхността на червата, пикочния мехур, уретерите и вътрешните полови органи на пациентката. Тази техника позволява на лекаря да диагностицира много и различни важни заболявания. Ако е необходимо оперативно лечение, могат да бъдат направени още един или няколко по-малки разреза с размери само по 5 мм. През тези разрези с помощта на дълги инструменти (стерилни пластмасови торбички, разширители, лазери) тъканта вътре в корема в зависимост от случая може да бъде срязана, хваната, преместена или изгорена. Гинекологът оперира с преместване на инструментите чрез „координация око-ръка", наблюдавайки монитора. За този вид хирургия се изисква солидна практика, защото тъканите се докосват само от разстояние чрез фините дълги инструменти. Така безкръвните операции навлизат като част от съвременните методи на работа на русенските онкологични специалисти. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе