УНИЦЕФ посети Кризисния център за деца и бежанци в Русе

1128
УНИЦЕФ посети Кризисния център за деца и бежанци в Русе
Снимка: Община Русе

Представителите на УНИЦЕФ и Държавния секретариат по миграция на Конфедерация Швейцария посетиха единствения в България Кризисен център за непридружени деца чужди граждани и деца бежанци в риск, управляван от Община Русе.

Посещението в Русе е част от мониторинговата визита на Държавния секретариат по миграция на Конфедерация Швейцария в България и Румъния, като част от партньорството с УНИЦЕФ по проект „Подобряване на подкрепата и интеграцията, системата за грижи и закрила на децата бежанци и мигранти в страните от ЕС“.

При срещата заместник-кметът Енчо Енчев и директорът дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова обсъдиха с гостите редица проблеми, свързани с подобряване на сътрудничеството на институции и граждански организации на местно, регионално и национално ниво. На нея присъстваха Александър Швален – директор „Финансови програми“ към Държавния секретарият по миграция, Матю Буярд и Орели Хадид– съветници в дирекция „Финансови програми“ към Държавния секретарият по миграция на Конфедерация Швейцария, и представители на УНИЦЕФ – Гузал Камалова – програмен директор „Закрила на детето“, Регионален офис, Дани Колева – програмен директор „Закрила на детето“ и Лора Войнова – програмен координатор.

Ръководството на Община Русе запозна гостите със създадената организация за работа на терен от администрацията от март 2022 г. за посрещане, настаняване и подкрепа на украинските граждани, разселени вследствие на военните действия. Засегната бе темата за 24–часовите дежурства на служители и доброволци в разкрития от Община Русе Център за подкрепа на украински граждани на Централната ЖП гара, както и дежурствата на терен в ГКПП - Дунав мост.

Предвид честите случаи на задържане от органите на реда на непридружени деца чужди граждани на русенската граница и липсата на подходяща услуга за тяхното настаняване, бяха предприети действия от Община Русе за разкриване на нова социална услуга. Кризисният център за непридружени деца чужди граждани и деца бежанци в риск е държавно делегирана дейност с капацитет 16 деца, която започна да функционира от 1 ноември 2022 г.

Заместник-кметът сподели за трудностите, предизвикателствата и подходите, които екипът прилага спрямо потребителите. Персоналът цели осигуряване на максимални условия за защита на правата и интересите на децата и постигане на крайната цел – събирането им с биологичното им семейства, съгласно Закона за закрила на детето и Конвенцията на ООН за правата на детето.

Чуждестранните гости останаха впечатлени от условията в Кризисния център, както и позитивната нагласа на децата, което е резултат от работата на екипа на услугата, както и на всички органи и системи на местно ниво.

Представителите на УНИЦЕФ и Държавния секретариат по миграция на Конфедерация Швейцария високо оцениха опита и добрата практика на Община Русе в сферата на социалните услуги, както и работата с чужди граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе