Увеличение на сърдечни проблеми по празниците се забелязва в Русе

3781
Увеличение на сърдечни проблеми по празниците се забелязва в Русе
Снимка: УМБАЛ Медика

СБАЛК "Медика Кор" – Русе отчита неприятна статистика на сърдечно болни през коледно-новогодишните празници. По спешност са приети над 20 пациенти с остър коронарен синдром – инфаркт на миокарда и нестабилна стенокардия. Болшинството са от областите Силистра и Русе, следвани от градовете Търговище, Шумен, Исперих и Ловеч. С помощта на мобилните ЕКГ- апарати и медикаменти, с които са оборудвани реанимобилите на екипите на ЦНСМ, е извършена бърза диагностика и започнато своевременно лечение на остър миокарден инфаркт.

Пикът е достигнат на Бъдни вечер, когато в болницата са приети 6 пациенти, всички с горепосочената диагноза. Инвазивното лечение позволява на болните да бъде извършена коронарна ангиография, чрез която се откриват стеснените или запушени артерии, хранещи сърдечния мускул.

Сърдечните заболявания - най-честата причина за смъртта на работа

Около 84% от смъртните случаи на работното място, които не са свързани с инцидент по време на работа, са поради често срещани заболяван...

Най-младият пациент, преживял инфаркт в празничните дни е на 39 години, а най-възрастният - на 86 години. Всички са стабилизирани, полагат се необходимите грижи и се наблюдават от специалисти.

В края на годината за пръв път в Русенска област е било извършено ендоваскуларно (без отворена операция) отпушване на подключична артерия и поставяне на стент на пациентка със така наречения steal syndrome, или синдром на открадване. Тя постъпва с оплаквания от световъртеж и слабост в лявата ръка. Изследването показва пълно запушване на лявата подключична артерия, даваща кръв на лявата ръка. При работа с тази ръка тялото „краде” кръв от мозъка през вертебралните артерии. След съответната интервенция, нормалния кръвоток в мозъчните съдове на болната е възстановен и тя е изписана след 3 дни без оплаквания.

За доброто здраве на сърцето инвазивният кардиолог д-р Панайот Панайотов съветва да  приемаме по 200 гр. плодове и/ли зеленчуци дневно. Той препоръчва да се ограничи приема на готварска сол до 5 гр. Тази доза се съдържа в хранителните продукти, които консумираме дневно, без да я добавяме допълнително. Рибата трябва да присъства на трапезата ни 2 пъти седмично, като едната от тях да е мазна  – скумрия, сьомга и др. Консумацията на алкохол – 30-50 мл. концентрат и 150 мл. вино дневно е препоръчителна, но без алкохолни маратони по празниците.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе