В Русе и Благоевград изграждат кризисни центрове за жертвите на насилие

1670
В Русе и Благоевград изграждат кризисни центрове за жертвите на насилие

Към момента в България има изградени 17 кризисни центъра за жертви на домашно насилие и насилие, основано на полов признак.

Към момента има изградена координационна връзка между тези центрове за обмяна на информация помежду им и определяне на възможността за изпращане на хора от даден град в кризисен център в друго населено място с цел те да не бъдат подлагани на продължаващ тормоз от страна на насилника.

В България близо 2 500 души са се определили като жертви на домашно насилие като това са предимно жени и хора в неравностойно положение, заяви Спасимир Димитров, който е ръководител на проекта, предаде БГНЕС.

От трети опит ще стартира концесията за плувния комплекс в центъра на Русе

На днешното си заседание Общински съвет - Русе прие решение, с което обяви на концесия Плувен комплекс за професионален и масов спорт и...

Представителите на силния пол са едва 1-2% от общата статистика, които се обръщат за защита от домашно насилие и ползват услугите на тези центрове за съвсем кратко време, каза още г-н Димитров.

Предвижда се новия център в Русе да е с максимален капацитет от 16 човека, като времето на престой ще е до 3 месеца. За близо 700 000 евро ще бъде ремонтиран и преоборудван целия втори етаж на съществуваща общинска сграда, като ще се обособят двуместни стаи, кухненски и необходимите за потребителите сервизни помещения.

Услугите в кризисния център ще са насочени към оказване на кризисна интервенция, индивидуална подкрепа и консултиране на пострадалите с подходящ експерт – социален работник, психолог и юрист. Очаква се центърът да започне да функционира в началото на следващата година.

Междувременно стана ясно и че в Благоевград  също ще бъде изграден кризисен център за жертвите на насилие.

Настаниха в психиатрия мъжа, пребил санитарка в Спешния център на Благоевград

Мъжът, пребил санитарка в Спешния център в Благоевград, е настанен в психиатричното отделение на местната болница. Това е станало тази ...

Това обяви на шестата поред конференция посветена на борбата с насилието над жените - д-р Атанас Камбитов, кмет на Община Благоевград и посланик на кампанията. Той посочи, че от общината ще осигурят средства и база, където той да заработи, информира "Фокус".

„По време не вчерашния спектакъл „Премълчаното - разказаното“ много ми хареса едни цитат, който гласеше: „Да нарушим договора за мълчание“ – това е една от формите за борба срещу насилието да говорим и да не го премълчаваме. Много е трудно жертви на такова насилие да се изправят и да продължат живота си нормално, но още по-трудно е да разказват и споделят какво са преживяли“, категоричен бе д-р Атанас Камбитов.

От своя страна евродепутатът Мария Габриел благодари на градоначалникът на Община Благоевград по повод на обявеното намерение за създаването на кризисен център в областни център. „Изключително силно послание, изключително силна заявка и според мен тази конференция започва изключително успешно, заради предложената от д-р Атанас Камбитов конкретна мярка за справяне с проблема“, каза още Мария Габриел.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе