В Русе най-често правилата на труд нарушават строителни фирми

2726
В Русе най-често правилата на труд нарушават строителни фирми
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

Инспекцията по труда в Русе е извършила проверки в строителството и селското стопанство. Това сподели Ирена Николаева, директор на русенското звено на ГИТ.

В строителството не са установени лица без трудови договори. Въпреки това, най-честите нарушители на трудовото законодателство в Русенска област, са на строителните фирми. За 2018 г. при тях са регистрирани 637 нарушения, 67% от които са свързани със здравословните и безопасни условия на труд. На строителните обекти се наблюдават необезопасени електрически кабели, захранващи съответните уреди. Те са разположени по пешеходните зони на обекта и около остри ръбове. Използват се необезопасени удължители и разклонители и не се водят дневници за месечните проверки на преносимите електроуреди. 

Строителният бранш излиза на протест

Камарата на строителите в България организира мирна демонстрация в подкрепа на строителния бранш. На 12 декември, сряда, от 07:00 час...

Изкопаната пръст се трупа на по-малко от законоустановения 1 метър до ръба, което води често до срутване. При строителните скелета се спестяват част от бордовите дъски за предпазване на краката. Понякога не се монтират, за да се пести време. "За щастие, сериозни злополуки не са констатирани", заключи Николаева.

Картината на трудовия пазар в Русе обобщи Галина Димитрова, директор на Бюрото по труда в Русе (ДБТ).  През декември 2018 г. постъпилите на работа регистрирани безработни лица от община Русе са 316. Започналите работа безработни с работническа професия са 97, специалистите са 137, а тези без квалификация - 82. От всички устроени на работа 177 са жени, а 55 са младежи до 29 г. Постъпилите на работа  лица с трайни увреждания са 53, тези с висше образование – 79,  продължително безработните – 46. Равнището на безработица в края на декември 2018 г. е 3,3%. Разпределението по възрастови групи показва, че безработните над 50 години са 35,1%  Броят на регистрираните в ДБТ младежи от община Русе е 343, относителният им дял е 13%. Регистрираните лица с намалена работоспособност са 300.

Директорът на "Социално подпомагане" Милена Влахова припомни, че от 1 януари 2019 г., всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, имат право на нов вид месечна финансова подкрепа. Помощта е регламентирана в новия Закон за хората с увреждания, (бр. 105 на Държавен вестник от 18.12.2018 г.). Тя заменя досега изплащаните на лицата добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност, когато същата се изплаща към друг вид пенсия. Размерът на финансовата подкрепа зависи от степента на увреждане и се определя и актуализира спрямо линията на бедност в България, определена с Постановление на Министерския съвет за съответната година. За 2019 г. линията на бедност в България е 348 лв.

За 2018 г. отпуснатите месечни добавки за социална интеграция в област Русе са били 35 621. От 01.01. до 29.01.2019 г. заявления-декларации за отпускане на финансова помощ в ДСП в област Русе са подали 6250 души, които са получавали прекратената от 01.01.2019 г. социална пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия, но не са получавали месечна добавка за социална интеграция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе