В Русе ще спират инсталации, ако замърсяването на въздуха продължава

3961
В Русе ще спират инсталации, ако замърсяването на въздуха продължава

Ще има принудително спиране на инсталации, ако замърсяването на въздуха в Русе продължава. За това съобщиха днес от Екоминистерството, откъдето уточняват, че не може да се твърди, че само производствената дейност на „Монтюпе” ЕООД е причината за замърсяването.

Във връзка със замърсяването на атмосферния въздух в Русе зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков покани днес на разговор народните представители от Русенския регион, предаде БГНЕС.

Депутатите подробно бяха запознати с действията на РИОСВ – Русе при сигналите за замърсяването на въздуха в началото на седмицата. Екипи са инспектирали Източната промишлена зона в града и Индустриалния парк още след първите сигнали. На север от площадката на завода за алуминиеви части и детайли „Монтюпе“ ЕООД е била установена специфичната за производството на дружеството миризма. Въпреки констатирани несъответствия в работата на предприятието не може да се твърди, че само производствената дейност на „Монтюпе” ЕООД е причината за многобройните сигнали на 14 срещу 15 септември.

От разговорите стана ясно, че ако следващи замервания на атмосферния въздух отново докажат отклонение от нормите, ще се пристъпи съм принудителни административни мерки - спиране на инсталации или части от тях до привеждане в съответствие с комплексното разрешително.

Със съдействието на ИАОС е разработен план за измервания на качеството на атмосферния въздух на територията на Русе. Допълнителни измервания бяха направени и с преносимия газ-анализатор на Регионална лаборатория при ИАОС, който ще премине на 24-часов режим на работа. Проверките в Източната промишлена зона продължават. Екип на инспекцията проверява за спазване на условията в Комплексното разрешително на „Лубрика” ООД. Инспектират се и всички малки промишлени обекти в Русе за установяване на източници на замърсяване на атмосферния въздух.

През последните три денонощия екоинспекцията в крайдунавския град не е констатирала замърсявания на атмосферния въздух.

На днешната среща са присъствали депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичен фронт. Зам.-министър Красимир Живков, изпълнителният директор на ИАОС Ваня Григорова с експерти от Агенцията, и директорът на РИОСВ – Русе Лидия Атанасова информираха народните представители за системните замервания на въздуха в Русе, контролът и санкциите, предприети от екоинспекцията, Изпълнителната агенция по околна среда и министерството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе