В русенска клиника имплантираха първите сложни пейсмейкъри за региона

7271
В русенска клиника имплантираха първите сложни пейсмейкъри за региона
Снимка: medicabg.com

От началото на годината към кардиологична болница „Медика Кор“ в Русе функционира Център по кардиостимулация. Понастоящем са имплантирани 50 пейсмейкъра на пациенти с нарушения в сърдечния ритъм, свързани с компрометирано провеждане на електрическия импулс. Присъствието на д-р Панчева, специалист експертно ниво по кардиостимулация, ускорява и дейността по имплантиране на сложни пейсмейкъри при пациенти със структурни увреждания на сърцето, водещи до животозастрашаващи аритмии или сърдечна недостатъчност.

Първите два кардиовертер дефибрилатора в Русенска област вече са поставени. Кардиостимулаторите (пейсмейкърите), които се имплантират на пациенти в клиниката са групирани в три направления.

Експерти ще разработват софтуер за защита на пейсмейкъри

Експерти по съдебна медицина и интернет сигурност обединяват сили за разработване на софтуер, който засича хакерски атаки срещу пейсмей...

Първият тип е създаден за хора, чиято сърдечната дейност е забавена или спира, поради това, че електрическият импулс не може да достигне до сърдечния мускул, за да го активира (брадиаритмия). Това налага поставянето на електроди в сърцето, които да заобикалят проблемния участък и да подават електрически импулс. След имплантиране на пейсмейкър, животът на пациента продължава нормално, като на пълноценен човек.

Вторият вид устройства, свързани с нарушения на сърдения ритъм, са т. нар кардиовертер дефибрилатори. Те имат способността да разпознават и прекратяват животозастрашаващи аритмии, предизвикващи внезапна сърдечна смърт. Най-често такива се получават по време на инфаркт или след това, но могат да възникнат и при много други патологии. Кардиовертер дефибрилаторите са способни в рамките на 10-20 секунди да разпознаят аритмията и да я прекратят, като подадат серия от електрически импулси към сърцето, с което потискат аритмията, или чрез електрошок.

Третият вид сложни устройства са пейсмейкъри с ресинхронизираща функция. Сърцата на пациентите, на които се имплантират, са увредени в следствие на заболявания. Заради разширяването на сърдечните кухини започва несинхронно съкращаване на отделните му части. Стимулаторите успяват да компенсират тази диссинхрония и да ресинхронизират частично помпената функция на сърцето. Физическият капацитет на пациентите се подобрява, намалява нуждата от болнично лечение. Скоро предстои началото на имплантиране на този вид пейсмейкъри в крайдунавския град.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе