12-то МФКК "В Двореца" – българските филми, с номинация за награда

107122
12-то МФКК "В Двореца" – българските филми, с номинация за награда

„Stereo love”на Мартин Илиел, „Власт” на Мартин Байков и „Мостът” на Яна Титова са сред номинираните филми за награда на 12-то издание на фестивала за късометражно кино. В края на фестивалния ден ще бъдат обявени и финалистите .

Яна Титова е сценарист, режисьор и участник в своята кинаматографична история, тя с изненада и радост сподели впечатленията си от новината за номинацията си.

МФКК „В Двореца" - между игралното, документалното и експерименталното кино

В Каменна зала се осъществяват прожекциите на конкурсните филми, селектирани в няколко панела. Прожекциите приключват около 20.30 ч., С...

„ Изненадах се за тази номинация и същевременно се радвам, че филмът се  е харесал на журито и публиката. Мостът е лондонски и филмът разказва за демоните на един човек и затова как не можем да знаем на какво сме способни, докато не попаднем в конкретни обстоятелства, които да ни покажат неподозирани от нас страни. Малко тъмна е моята история, но пък но за сметка на това кратка-10 минути. Главният герой е млад мъж, в ролята е Едуард Хог, той е известен на родната публика от филма „Анонимен”, от сериала „Борджиите” и ще бъде видян в новия филм на Уашовски. Той е много популярен в Англия.

Писах сценария специално за него, но не предполагах, че ще се съгласи да работим заедно. Той хареса сценария и се снима във филма. Павел Веснаков е оператор, който дебютира като оператор при мен, а ние го познаваме като режисьор на филма „Чест”. Бюджетът е около 1000 паунда и е независима продукция. Всички работеха на доброволни начала. Реших да се занимавам като режисьор, въпреки кариерата ми на актриса съвсем спонтанно. Започнах да пиша сценарий за пълнометражен филм преди 4 години, но той е труден за реализация. Като написах сценария за „Мостът”, бях мотивирана от силната ми идея за филма и реших да го направя-събрах екип от хора и те от половин дума бяха наясно какво искам да снимам.

Сега кандидатствах с нов проект „В Двореца” и ще видим какви са резултатите- дали ще го подпомогнат. Късометражното кино е трудно като израз,тук трябва да си добре подготвен на ниво сценарий, докато в пълнометражното можеш да компенсираш с импровизация. В късометражното кино нямаш право на грешки. Новият ми проект, с който кандидатствам тук се казва „Къщата”. Ще бъде сниман в Пловдив, имам вече локациите. Мъж отново е главен персонаж, той пътува към себе си посредством случка на улицата с възрастна жена. Помагайки й, той се връща към ключови моменти от миналото си, които го подтикват към себеопознаването му.

Имам и други неща по-романтични филмови проекти, но с първите ми идеи за филм се оказах по – мрачен човек. Гледам да направя по-мрачните неща и после ще стигна към просветлението. Харесвам и документалното кино, харесах много тук филма „Червен килим” и си казах, че ако имам подобна история бих разказала нещо по документален начин. На фестивала в Балчик българската селекция е силна, хареса ми селекцията „Черно море”- всички филми са много добре направени, там е и нашият филм „Скок”. „Скок” ме заинтригува, много му се зарадвах, докато го гледах тук. Иска ми се все повече да се чува за българското кино, защото има какво да кажат българските кинодейци.”

Кинематограф представя: „Мостът“ - режисьорският дебют на Яна Титова

На 12 май от 20.30ч. в Studio 5 Кинематограф ще представят филма „Мостът“ – режисьорски дебют на актрисата Яна Титова...

Елица Матеева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена