120 костюма сменят артистите в "Българи от старо време"

2362
120 костюма сменят артистите в "Българи от старо време"
Снимка: Музикален театър

120 костюма сменят солистите, хорът и балетът на Музикалния театър по време на двете действия на оперетата „Българи от старо време” в Музикалния театър. Премиерата е на 27 и 28 април, следващите дати са 5 и 26 май.

Мариана Попова и Иван Савов са автори на колоритните костюми за спектакъла, изработени в стила на българската възрожденска живопис. Цветна и минималистична е сценографията на новата постантовка на най-обичаната българска оперета. „Декорът е максимално изчистен, на места е наивистичен, както наивна и чиста е любовта между двамата герои Лила и Павлин” – споделя сценографът на спектакъла Иван Савов. По думите му, целта на постановъчния екип е била да погледне с добродушна усмивка на нашите предци от онова време без да ги съди или да им се се присмива.

Режисьорът Александър Мутафчийски, който ще продължи да участва в постановката като солист в ролята на ратая Иван, споделя: „Поглеждайки с очите вече на режисьор, аз се помъчих да си отговоря на въпроса: С какво „Българи от старо време“ ни провокират в наши дни? И как, без да се правят преднамерени сценични препратки към съвремието ни, същият въпрос да развълнува и публиката в салона”.

Мутафчийски се интересува от конфликта между старото и новото, той обръща специално внимание и на клюката – поставила на изпитание любовта на младите. За сцената с копривщенските клюкарки е намерено атрактивно сценично решение от хореаграфа Татяна Янева и художника по костюмите Иван Савов. Докато копривщенските свахи заплитат клюките за Павлин и Лила, балетът изпълнява атрактивен танцов номер. Танцьорите носят маски и плитки на главите си, всяка от които дълга по пет метра. „Клюките се заплитат, пълзят по улиците и придобиват унищожителна мощ...” – обяснява замисълът си режисьорът Александър Мутафчийски.

Предизвикателство за балета е било вплитането на елементи от традиционните български танци копаница и ръченица в хореографията. В предишни постановки на оперетата за танците се е разчитало на изпълнители от професионални фоклорни ансамбли.

Цели музикални пасажи от оперетата на Асен Карастоянов, които дълго време не са изпълнявани, ще прозвучат за първи път, споделя музикалният ръководител на постановката Юли Дамянов. Той ще е диригент на оперетата заедно с колегите си Огнян Митонов и Людмил Горчев.

В главните роли на любимата българска оперета ще видим водещите солисти на Музикалния театър.

Като колоритната двойка на Дядо Либен и Хаджи Генчо ще си партнират доайените на театъра Христо Сарафов и Николай Борисов. В тези роли ще видим и Иван Панев /Дядо Либен/ и Румен Григоров /Хаджи Генчо/, които внасят нов комичен прочит в ролите на двамата копривщенски големци.

Юлия Маринова и Деница Шопова изпълняват ролята на Дела, жената на Дядо Либен. Светлана Иванова и Еделина Кънева са в ролите на Хаджийката, жената на Хаджи Генчо.

Ролите на Павлин се изпълняват от Пеньо Пирозов и Денко Проданов, а като неговата любима Лила ще видим Добрина Икономова и Валентина Корчакова.

В любимия на публиката тандем на Иван и Янка ще гледаме Богомил Спиров - Станимира Василева и Александър Панайотов - Катерина Тупарова

Като двамата сватовници Ерчо и Герчо ще се изявят Лъчезар Лазаров и Тодор Велков. В тези два ярки персонажи ще гледаме и Пламен Димов и Александър Василев.

В друг колоритен образ – на Циганката –гледачка – ще се въплътят солистките Калина Ангелова и Марияна Арсенова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Над 30 артисти и експерти в изкуствата и екологията обменят опит по програма RE-IMAGINE Green Residency

Репетициите на "Бебе на борда" започнаха в Народния театър

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг 747 в София (ВИДЕО)

Дълги аплодисменти за Емил Марков и Керана на премиерата на "Всяка първа сряда" (СНИМКИ)

Концерт на Васил Найденов открива Sofia Summer Fest 2024

"Монолози за вагината" получи две награди "Златен кукерикон" в Сатиричния театър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена