27 март - Международен ден на театъра

12487
27 март - Международен ден на театъра
Снимка: pixabay

На 27 март се отбелязва Международния ден на театъра. Датата 27 март е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.

Македонци на крака за разложка театрална група

Разложкият самодеен театрален състав към народното читалище в града е в Струмица, Македония. Причината за посещението е голям карнавал,...

26 представления и 10 изключително интересни съпътстващи събития са включени в програмата на Софийския театрален салон през месец март. Той е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 г., както и част от Националния културен календар и се провежда с подкрепата на Министерството на културата. Една от най-големите изненади е потвърждението, че Лили Иванова ще открие Церемонията по връчване на наградите „Икар” 2019 на 27 март в Народния театър „Иван Вазов“, с която ще бъде закрит Салона.

„Това е огромен и несравним жест, който звезда от такъв мащаб прави за нас. Лили се отказа от хонорара си, заставайки зад нашата кауза в подкрепа на Здравния фонд на САБ. Каквото и да кажа за нея, ще бъде малко. Единственото, което мога да споделя е, че съм щастлив, че мога да я нарека приятел. Тя е дългогодишен член на САБ и много обича театъра. Ние също я обичаме!”, сподели председателят на организацията Христо Мутафчиев.

Лили Иванова ще изпълни специално за всички съвсем нова песен с тематичното заглавие „Главна роля“, с автори Артур Надосян (музика), Иван Тенев (текст) и Ангел Дюлгеров (аранжимент), създаден специално за церемонията, а екипът на САБ учреди за нея извънредна награда „ИКАР” за изключителен принос към музиката и културата, която ще ѝ бъде връчена от проф. Николай Вълканов – председател на УС на Минстрой Холдинг, който е и Златен спонсор на церемонията.

Билети вече се продават на касите на Народния театър „Иван Вазов“. Всички приходи от тях постъпват директно в Здравния фонд на САБ в помощ на нуждаещи се артисти.

Второ място за спектакъла на “Максим Горки” на конкурса на испанските училищни театри

С второ място се върнаха учениците от Средно училище “Максим Горки” от ХХ национален конкурс за училищен театър на испански...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

17-ят Международен фестивал за съвременен танц: Дързък, еклектичен, еротичен и политически ангажиран (ВИДЕО)

Спектакъл на Народния театър открива Международния Шекспиров фестивал в Крайова

Броени дни до старта на One Dance Festival: Вижте пълната програма

"Hell's Kitchen" получи 13 номинации за наградите "Тони"

Народният театър отличи Филип Арно и Марта Коание за приноса им към българското изкуство

Обявиха номинациите за наградите АСКЕЕР 2024 (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Суинг танцьори от над 50 държави идват за Sofia Swing Dance Festival

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена