30 години Аполония

76370
30 години Аполония
Снимка: Thinkstock

Това лято най-големият фестивал за българско изкуство - "Аполония", празнува 30 години история. Неговата философия е да представя забележителна селекция от стойностни събития в културния календар на страната, както и сам да продуцира културни прояви. Тази година това е театралната постановка "Антигона" на режисьора Иван Добчев, която "Аполония" и театър "София" продуцират и представят премиерно на 29 и 30 август в Созопол.

След фестивала постановката "Антигона" става част от програмата на театър "София". Кастингът за главна женска роля в спектакъла се проведе през март. В него взеха участие над 60 млади актриси, а ролята бе поверена на Каталин Старейшинска.

"Новата "Антигона" има бунтарско, на моменти дори гаменско излъчване. Новият прочит е с амбицията да преведе публиката от класическото до съвременното значение, както и да представи противостоенето на "Антигона" срещу властта и държавата - актуална тема, особено за младите хора", смята Иван Добчев. Декорът на постановката ще бъде изграден като инсталация на българския художник Станислав Памукчиев. "Инсталацията символизира древна Тива, но много от елементите й водят към днешно време", допълва Добчев.

Спектакълът "Антигона" е поредната продукция, реализирана от фондация "Аполония". Сред продуцираните постановки е емблематичната пиеса на Самуел Бекет "В очакване на Годо", с режисьор Леон Даниел, чиято премиера се състоя на 1 септември 1988 г. в Созопол.

За най-големите почитатели на фестивала миналогодишното издание създаде и Златния билет - привилегия, която дава достъп до цялата програма на празниците на изкуството. "Златният билет е за най-големите ни фенове, които идват още първия ден и следят цялата програма. Притежателят му има запазено място на всички наши събития", коментират създателите на "Аполония". Златният билет може да бъде купен в мрежата на Eвентим, съобщи за "Дума" Александра Иванчева.

Фотоконкурс на Аполония

Тази година фестивала Аполония продължава и се пренася в интернет пространството, където различните форми на изкуството ще се представя...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com