A to JazZ Festival 2013 – America Latinа: Три омагьосващи вечери

20817
A to JazZ Festival 2013 – America Latinа: Три омагьосващи вечери

Третото издание на A to Jazz Festival, организирано от фондация „A to Z” и фондация „Америка за България“, приключи успешно и хиляди фенове на джаза успяха да се докоснат до магията на горещите латино джаз ритми.

Трите фестивални вечери (28-30 юни) преминаха под знака на разнообразието не само защото сцената си поделиха музиканти от три континента, обединени от общата любов и отдаденост към латино джаз жанра. Разнородни бяха и местата, където се състояха концертите във всеки един от дните. Южният парк, клуб Студио 5 и София Лайв клуб последователно събраха почитателите на стойностната музика. Паралелно с основната програма се проведоха и образователни уъркшопове по перкусии и латино танци с Лили Йончева и Алфредо Торес в рамките на проекта „Децата на София свирят и танцуват с A to JazZ”, част от календара на културните събития на Столична община за 2013 г.

Авторът на хитовата композиция от Sex and the City, Мич Фромън иска да записва с български музиканти

Мич Фромън е един от най-дейните и експериментално настроени артисти, които ще пристигнат за третия A to JazZ Festival, провеждащ се т...

В петъчната вечер официалният старт на събитието бе даден по залез слънце на открито сред красивата зеленина на Южния парк 2, зад басейна „Спартак“. Жизнерадостните латино мелодии на Tumbaito и Калин Вельов увлякоха десетки посетители в горещи салса, меренге и чачача танци. Малко по-късно хедлайнер на вечерта бе екзотичната бразилка Жандира Силва. Кадифеният й глас привлече като магнит хиляди души от всички краища на София, избрали да прекарат края на работната седмица в парка под звездното небе и да се насладят заедно с приятели на омайна боса нова, пренасяща ги мислено край златните плажове на Рио де Жанейро.

Съботно-неделната прогноза на времето се оказа неблагоприятна за джаз емоции на открито и фестивалната програма се пренесе на клубна сцена, за да бъде осигурен максимален комфорт за артисти и зрители. Образователните класове по перкусии и латино танци пък бяха приютени на сухо и топло в сградата на музикалното училище „Любомир Пипков“. В събота вечер на сцената на клуб Студио 5 излязоха кубинското инструментално чудо Dany Noel Latin Jazz Quintet и американският латино гуру Мич Фромън с неговия бенд The Bronx Horns. Късният завършек на концертната вечер, около два часа след полунощ, не уплаши никого от присъстващите меломани, които многократно аплодираха и извикваха на бис брилянтните музиканти на сцената.

Лили Йончева учи деца на африкански джембета

Перкусионистката Лили Йончева ще обучава децата на София на основните латино ритми върху 50 автентични африкански барабани - джембета, ...

Снощи, в последния фестивален ден пространството на София Лайв клуб се оказа тясно за всички, които искаха да видят на живо кулминацията във фестивалната програма – музикалната колаборация на големия Мишел Камило с неговото трио и българския Биг Бенд Брас Асоциация. Първи на сцената се качиха музикантите от Бандера Роса. Проектът на Мартин Ташев пресъздаде отлично атмосферата на латиноамериканската джаз сцена с плавни преминавания между горещи инструментални композиции и нежни лирични мелодии. Те се оказаха и отличен преход към дългоочакваната поява на покорилия стотици сцени по света със своето майсторство на пианото Мишел Камило. Още с първите изсвирени ноти заедно с Линкълн Гойнес (бас) и Клиф Алмънд (барабани) и брас секцията в лицето на Биг Бенд Брас Асоциация Мишел Камило не остави никакво съмнение за световната си класа. Резултатът от четиридневните съвместни репетиции на американските и българските музиканти бе идеален сценичен синхрон и пълна музикална и емоционална спойка – чудесно доказателство, че музиката е универсален мост между културите.

Едно след друго бяха изсвирени легендарни композиции в нови версии, обогатени с изключителното звучене на духовите инструменти от биг бенда – “Why Not”, “One More Once”, “Caribe” и други. Близо 1000 души в София лайв клуб бяха напълно омагьосани от огромната енергия, струяща от виртуозните изпълнения на двете формации и буквално не искаха да пуснат музикантите да слязат от сцената. Очарован от топлото посрещане на българската публика, Мишел Камило обеща, че ще се завърне съвсем скоро у нас за самостоятелен концерт.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена