Ал. Морфов: Оттеглям се, за да назначат някой близък на това чалга правителство

15373
Ал. Морфов: Оттеглям се, за да назначат някой близък на това чалга правителство
Снимка: БГНЕС

Този път не избухнах, защото виждам, че няма никакъв смисъл. Предпочитам аз да се оттегля, може пък да назначат някой, който е близък до това чалга правителство, и той да може да издейства по-добри условия за съществуването на театъра.

Това заяви в интеврю за БГНЕС режисьорът Александър Морфов, който днес подаде оставка като директор на Народния театър „Иван Вазов”.

Морфов подаде оставка като директор на Народния театър

Временно изпълняващият длъжността директор на Народния театър Александър Морфов днес подаде молба да бъде освободен от поста. Мин...

„Не е тайна за никого, че аз не съм обичан от управляващите, както и, че и аз не ги обичам и ги презирам. Моят жест да поема поста беше, за да мога по някакъв начин да продължа съществуването на театъра с надеждата за едно по-добро състояние, каквото ми беше обещано в мига, когато бях назначен”, каза Морфов.

„Много е тежко чувството за вина, което изпитвах всеки ден, защото когато дойдох в качеството си на директор, много от хората в театъра, с които се обичаме, имаха големи надежди, че нещо ще променя. А аз нищо не мога да променя. Чувството за вина – да ги срещаш всеки ден тези хора, да ги гледаш в очите и да знаеш, че нищо не можеш да направиш за тях. Да ги оставиш да съществуват в сегашното мизерно положение – това е ужасно”, подчерта големият български режисьор.

На въпрос дали остава в Народния театър той каза, че за сега не знае – „всичко зависи от тук нататък как ще се развият нещата. Така или иначе моите представления се играят в театъра, по-нататък, ако обстоятелствата са приемливи, бих и направил постановка, но за сега не мога нищо повече да кажа”, заяви той. „За мен най-добрият начин човек да сподели своите съгласия и несъгласия, омрази и любови остава чрез онова, което той най-добре може. Аз нямам по-голяма трибуна от сцената, така, че оставам да се занимавам с театър”, каза Морфов.

Подадох оставката си, защото Народният театър не може да бъде подвеждан под общ коефициент с други театри. На 23 юли е прието по-ниско финансиране. Още по-тъжното е, че тогава на Народния театър е отнет статутът на културен институт с национално значение. Така е направено и на операта и на всички общо 7 такива институти. Във въпросното постановление от 23 юли няма вече такова уточнение за статута. Няма дори привидно отделяне на националните институти. Всички са под една черта, като Народният театър е с всички останали с най-ниска дотация. С по-висока дотация са и куклените театри, и музикалните, коментира режисьорът.

Сашо Морфов сам поискал да е директор на Народния театър „Иван Вазов”

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че изпълняващият длъжността директор на Народен театър „Иван Вазов" Александър Морфо...

„Как да си обясня всичко това освен с едно единствено нещо – нехайство и престъпна незаинтересованост, дори умишлено принизяване на значението на театъра въобще”, заяви той.

Преди Морфов да вземе окончателното си решение да се оттегли, той е изпратил няколко sms-а до зам.-министъра на културата Боил Банов. „Боиле, въпреки всички твои аргументи, не смятам за справедливо Народният театър да е с еднакъв коефициент с останалите и даже провинциалните театри!!! НЕ Е ПРАВИЛНО! Готов съм веднага да си тръгна, ако мислите, че включвам себе си в това изискване. Става въпрос за най-важния и представителен театър и културен институт на нещастната ни Родина!”, пише Морфов. „Няма да приема тази уравниловка с провинциалните театри! Ако приемете това решение за еднакъв коефициент, ще напусна веднага. Не че ще е голяма загуба… Парадоксът е, че ако го приемете ще ме освободите от нечовешки за мен мъки, но ме боли за театъра и за това настоявам!!!”, предупреждава големият режисьор в друг SMS.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена