Елеонора Иванова спечели наградата на фондация "Стоян Камбарев"

6188
Елеонора Иванова спечели наградата на фондация "Стоян Камбарев"
Снимка: Eleonora Ivanova/Instagram

Младата актриса Елеонора Иванова е тазгодишният носител на наградата за млади творци на фондация "Стоян Камбарев". Призът ѝ бе връчен от президента Росен Плевнелиев (2012-2017 г) и съпругата му Деси Банова-Плевнелиева.

В последната година Елеонора Иванова направи няколко впечатляващи роли както на големия и малкия екран, така и на театралната сцена. Гледахме я във филма на Валери Йорданов "Шекспир като улично куче" и "Чалга" на Мариан Вълев. Имаше ключова роля и в телевизионния сериал "Братя", а в театър "София" я гледахме в "Пер Гюнт" от Хенрик Ибсен и "Лулу" от Франк Ведекинд.

"Ние всички сме убедени, че животът има смисъл с това, което си дал, а не с това, което си взел. Дадохте и на нас криле на младостта и на радостта", каза Плевнелиев, като допълни, че преди шест години на церемония на наградите "Стоян Камбарев" се е запознал с настоящата си съпруга. Той се обърна към номинираните за тазгодишната награда за полет в изкуството: "Нека си обещаем всички ние тук, че няма да допуснем най-голямата трагедия за една нация - няма да допуснем криза на духовността. А рецептата е много проста и тя се дава от Деси и фондация "Стоян Камбарев".

"Вие връщате вярата и надеждата, че бъдещето на тази нация ще бъде много красиво", допълни съпругата му Деси Банова-Плевнелиева.

Елеонора Иванова получи бронзова статуетка от художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв. "Благодаря за шанса, смятам да го грабна", каза тя.

Снимка: Eleonora Ivanova/Instagram

"В тази церемония главна роля имат гордостта и талантът. Защото те са бъдещето. Това са награди, за които се казва, че преобръщат съдби и сбъдват мечти", каза водещият на церемонията Ники Кънчев. По думите му истинската мисия на фондацията започва още в нощта на церемонията.

Почетният председател - президентът Петър Стоянов, поздрави присъстващите с видеообръщение. "Бих искал да кажа нещо много лично – горд съм, че съм един от учредителите на фондация "Стоян Камбарев", защото фондацията не просто помага, тя вече променя съдби на млади хора", коментира той.

Сто и двадесет са лауреатите на фондацията в 14-годишната ѝ история.

"Изключително се вълнувам всеки път, когато заставам пред вас. Това не са обикновени награди. Това са награди за дух, награди за полет, носещи името на един необикновен човек и изключителна личност Стоян Камбарев. И той някак си продължава да живее чрез всеки един от вас вече цели 14 години. Много бих се радвала да можехте да общувате с него, но според мен има някаква връзка – видима и невидима – и той е тук, сред нас", каза Деси Тенекеджиева, председател на управителния съвет на фондация "Стоян Камбарев", предаде БТА.

"Ценете времето – всеки час, всяка секунда, превръщайте го във филм, в стих, разказвайте истории, каквито вие можете. Понякога един миг, една среща, един шанс преобръщат съдби. И в тази връзка, скъпи млади приятели, много ми се иска да грабнете този шанс. Обърнете болката, тъгата и самотата в изкуство, красота и любов. Това е пътят. Не забравяйте само, че равният път е много опасен и може да заспите на него. По-добре падайте, за да разберете кога летите. Бъдете обич и светлина, ние всички сме с вас", допълни Тенекеджиева.

Снимка: Деси Тенекеджиева/Facebook

Номинирани за наградата на фондация "Стоян Камбарев" бяха още първият български бандонеонист Стоян Караиванов, художникът Думисани Карамански, поетесата Лилия Йовнова и актьорът Петър Байков.

Всички те получават по 1000 лв подкрепа за осъществяването на техни арт-проекти и ще станат част от семейството на фондация "Стоян Камбарев", както и специални награди от партньори на фондацията. Победителят бе определен от жури от членовете на фондацията, начело с председателя на управителния съвет на фондацията актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Камен Донев: Словото ни извисява, най-важно е човек да не се страхува

„Словото е това, което наистина ни извисява – начинът, по който общуваме, разсъждаваме. Начинът, по който търсим връзка. Хо...

ОЩЕ: Деси Тенекеджиева осъди Слави Трифонов

На живо по време на церемонията публиката определи и носителя на награда за късометражно кино "355". Победител стана Мартина Троанска с филма "Голям". Тя спечели 10 000 лв. за следващия си филм. Трима бяха финалистите тази година - Мартина Троанска, Румен Русев и Виктория Павлова. Те бяха избрани от международно жури от САЩ, Великобритания, Италия и България и в рамките на пет дни са заснели и монтирали петминутен филм.

Специална награда получи и Румен Русев с филма си "Мимезис", който взе авторска статуетка и 1000 евро за следващ филм. "Това е един изключително смел филм", каза режисьорът Бен Чарлз Едуардс, който връчи отличието на Русев. "По сценарий ми се стори много трудна тема за разглеждане и човек не може да си представи как ще изглежда на екран", допълни той.

"Огромно е щастието да види човек старта на вашата кариера. Вие сте родени с крила, Господ ви е дал тези крила, но за да полетите по-бързо и по-нагоре, разбира се, че е огромна ролята и на фондация "Стоян Камбарев". Аз вярвам, че инвестицията в младите творци, в младите таланти е това, което се връща всеки ден многократно", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

В церемонията участваха още Лий Райън, директорът на дирекция "ЛИК" в БТА доц. Георги Лозанов, актрисата Койна Русева, изпълнителният директор на НФЦ Петър Тодоров, актьорът Алек Алексиев, диригентът Йордан Камджалов, пиар експертът Ива Екимова, синът на Стоян Камбарев - Йосиф Камбарев, актрисата Гергана Стоянова, меценатите Ники Неделчев и Нели Беширова, директорът на дирекция "Култура" в Столична община Биляна Генова и др. На сцената се качиха Жаклин Таракчи, квартет "Либертанго", Елица Тодорова заедно с близнаците тъпанджии Пищолски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com