Играят оперетата "Българи от старо време" за 8 път

6944
Играят оперетата "Българи от старо време" за 8 път
Снимка: Музикален театър

Музикалният театър включва за осми път в афиша си жанровата класика "Българи от старо време". Оперетата е създадена от Асен Карастоянов специално за трупата на театъра

Първата й премиера на сцената на Държавен музикален театър "Ст. Македонски" е на 24 януари 1959 г. Режисьор е Хитьо Попов, диригент е Виктор Райчев, сценографията е на Евгени Ващенко. В първата постановка участват звездите на оперетата Видин Даскалов (в ролята на ратая Иван) и Тинка Краева (като Циганката-гледачка). Поради големия интерес на публиката и по повод 20-години от създаването на Музикалния театър през 1968 год. този спектакъл е възстановен отново.

На 12 януари 1973 год. е премиерата на следващата постановка. Режисьор и хореограф е още едно легендарно име от историята на българската оперета, балетистът и заслужил артист Богдан Ковачев. Музикален ръководител е Жул Леви - знакова фигура в българското музикално сценично изкуство. Цяло съзвездие от именити български артисти участва в тази постановка: Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Минко Босев, Людмила Чешмеджиева, Анелия Шуманова, Хари Харалампиев.

В следващите постановки – през 1983-та и 1988 година – също са реализирани с активното участие на Богдан Ковачев като режисьор и Жул Леви като диригент в съавторство с втори режисьор и диригент. Шестата постановка е на 25 ноември 1995г. Неин режисьор е Светлана Атанасова, диригент е Христо Христов. Като консултант на постановъчния екип в този спектакъл е поканен големият български актьор Георги Калоянчев.

През годините в различни постановки на Музикалния театър са играли блестящите актьори Шаварш Манукян, Александър Балабанов и Стоян Димитров като Хаджи Генчо, и Любомир Герасимов, Минко Босев и Свилен Тонев като Дядо Либен.

През 2011 година е седмата постановка на оперетата на Асен Карастоянов под режисурата на Николай Априлов. В нея като двамата вечно политиканстващи големци на тема "московците или ингилизите" се въплъщават Руслан Мъйнов и Стефан Рядков.

В новата постановка на "Българи от старо време" с премиера на 27 и 28 април в музикалния театър режисьорът Александър Мутафчийски е избрал колоритните образи на двамата копривщенски големци да се изиграят от утвърдените солисти на театъра. Христо Сарафов и Иван Панев ще се въплътят в образа на Дядо Либен, а като Хаджи Генчо на сцената ще блеснат с артистичните и певчески умения Николай Борисов и Румен Григоров.

Режисьорът Александър Мутафчийски ще продължи да играе една от ролите, обичана от него и от публиката – на ратая Иван. Негови партньорки на сцената като Янка ще са Катерина Тупарова, Станимира Василева. В ролята на Иван публиката ще види още младия Александър Панайотов, както и утвърдения солист Богомил Спиров.

В ролята на Павлин ще се изявят Пеньо Пирозов, Стефан Петков и един от най-младите солисти на Музикалния театър – Денко Проданов. Лиляна ще изиграят Добрина Икономова, Валентина Корчакова и също една млада солистка – Илона Иванова. Още двама млади актьора, които са гостуващи, ще имат шанс да се изявят като Павлин – Димитър Райчев, и като Янка – Илияна Генева.

Колоритният образ на Циганката –гледачка ще се изпълнява от Калина Ангелова и Марияна Арсенова.

Вижте видео от репетицията на "Българи от старо време" вижте ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Над 30 артисти и експерти в изкуствата и екологията обменят опит по програма RE-IMAGINE Green Residency

Репетициите на "Бебе на борда" започнаха в Народния театър

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг 747 в София (ВИДЕО)

Дълги аплодисменти за Емил Марков и Керана на премиерата на "Всяка първа сряда" (СНИМКИ)

Концерт на Васил Найденов открива Sofia Summer Fest 2024

"Монолози за вагината" получи две награди "Златен кукерикон" в Сатиричния театър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена