Млади и талантливи: Ето номинациите за наградата "Полет в изкуството" на фондация "Стоян Камбарев"

1124
Млади и талантливи: Ето номинациите за наградата "Полет в изкуството" на фондация "Стоян Камбарев"
Снимка: фондация Стоян Камбарев

На 23 април за петнадесети пореден път ще се състои официалната церемония за връчване на наградата за "Полет в изкуството", съобщиха от екипа на фондация "Стоян Камбарев".

Носителят на European Shooting Star 2024 от филмовия фестивал в Берлин – Маргарита Стойкова, любимецът на журито на "България търси талант" – илюзионистът Старбой Айвън, инфлуенсърът и автор на книги с близо половин милион последователи в социалните мрежи Изабела Овчарова-Изи, авангардният дизайнер и визуален артист Невелин Иванов – Нево и музикантът Лъчезар Кацарски са победителите в своите области и съответно са номинирани за наградата за "Полет в изкуството".

Изабел Овчарова-Изи

Изабел Овчарова-Изи (23 г., победител в категория "Литература") е родена в Шумен. Издала е шест книги, като всяка от тях оглавява родните класации за тийн литература. Отличена е с детската литературна "Вазова награда" за дебютната си книга "Щастливей". В новата си книга "Слънчеви лъчи в мрака" засяга теми, свързани с психичното здраве. През 2017 г. стартира своя YouTube поредица с любопитно и полезно съдържание, а година по-късно създава и втория си канал. Вече седем години развива профилите си във всички социални мрежи с близо милион последователи и гледания. Инициира благотворителна кампания izi2give. През 2021 г. създава авторски подкаст, а всеки публикуван епизод е заемал първо място в българските класации. Същата година в предаването на БНТ "Любимците на България" става победител в категория "инфлуенсъри". Създател е и на проекта "Открий приятели с картите на Изи". Носител е и на десетки медали и грамоти по плуване. Тренирала е също волейбол, модерен балет, хип-хоп.

Лъчезар Кацарски

Лъчезар Кацарски (25 г., победител в категория "Музика") е роден в Благоевград. Дядо му и двамата му родители са актьори. Той загубва зрението си още при раждането, но това развива още повече сетивата и заложения му музикален талант. Свири на пиано и хармоника, откроява се с прекрасен глас и вокална техника. Завършва Националната музикална академия, а след това е студент по "Еразъм" във Vienna Music Institute. Има завидна колекция от отличия, сред които Grand Prix в конкурса "Път към славата", Награда за дебют на БНР, специалната награда "Петър Гюзелев" в конкурса Sofia Song и др. Композира авторска музика. През 2023 г. получава награда за музика на "Друмеви театрални празници". Част е от групата на Михаил Йосифов "Новините в джаза", с която вече са издали музикален албум. Изявява се и на театралната сцена като актьор, музикант и автор.

Маргарита Стойкова

Фотограф: Ангел Захаринов

Маргарита Стойкова (19 г., победител в категория "Кино") е родена в Пловдив. От беларуски произход е и владее перфектно освен руски и български, английски и испански език. Актьорската ѝ кариера започва много рано с късометражния филм "Солвейг", след който следва поредицата от къси филми "От другата страна". Избрана е да играе Венета в тв сериала "Татковци" на bTV. Веднага след това дебютира с главна роля във филма на Яна Титова "Диада", което ѝ носи мечтаната за всички млади актьори награда на филмовия фестивал в Берлин - Еuropean Shooting Star 2024. Тя е най-младата от всички 10 изгряващи европейски звезди тази година, които получават т. нар. "Европейски Оскар", отбелязват от фондация "Стоян Камбарев". Завладяна е от красотата на танца и като ученичка е носител на много европейски, международни и национални титли по модерни и танцови изкуства, джаз и мюзикъл.

Интервю: Маргарита и Петра от филма "Диада": Фуриите, които ще помните дълго

Невелин Иванов - Нево

Невелин Иванов – Нево (22 г., победител в категория "Визуално изкуство") е роден в Бургас. Студент по моден дизайн в Националната художествена академия, той е визуален артист, експериментиращ в областта на графиката, живописта и концептуалната мода. Има участия в групови изложби и модни пърформанси. В началото на годината галерия Little Bird Place представи "Спалнята на Нево" - втората му самостоятелна изложба, която отново акцентира на темата за психичното здраве, заложена и в първия му проект "Ако имах прасе, щях да го кръстя Нево". В него художникът представя цикъл рисунки с туш и четка - визуален разказ за негови телесни травми преди време и използва универсалния символ на всеядността – прасето, като прави любопитни връзки с класики като "Пиета", с творби на Матис, Роден и др. Стените на пространството са покрити с платна с избродирани върху тях рисунки.

Старбой Айвън

Старбой Айвън (21 г., победител в категория "Сценични изкуства") е роден в София. Когато е 8-годишен, родителите му го записват в единственото у нас Цирково училище, където започва да изучава професионално изкуството на магията. Израства бързо и участва в редица елитни магични форуми в света, сред които Masters of Magic, Hans Klok Trophy, Dutch Festival of Magic. Печели две специални награди на Австралийския цирков фестивал. Той е единственият българин, участвал в проекта Magic Circus Show в Женева. Отличен е с мемориалната купа "Мистер Сенко" за илюзионист на годината. Финалист е в "България търси талант". През 2023 г. създава илюзионен спектакъл в партньорство с Националния музикален театър: "Impossible - повярвай в невъзможното" е обявен за най-добър магичен спектакъл за 2023 г.

Наградите

Един от тези пет номинирани в различните области на изкуството ще получи знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия, която ще бъде обявена в нощта на церемонията. Кой ще спечели голямата награда, носеща името на театралния режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат създателите на фондацията, начело с председателя на УС - актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

За шести път ще бъде връчена и Награда за кино 355 (Три-Пет-Пет), припомнят организаторите. Трима млади кинорежисьори, избрани от престижно международно жури от целия свят, трябва да заснемат 5-минутен филм само за 5 дни. Победителят ще получи бронзова авторска статуетка и 15 000 лв. за следващ филм. Носителят на наградата ще бъде избран на живо от публиката по време на церемонията за връчване на Годишните награди на фондация "Стоян Камбарев". Водещ на церемонията отново ще е Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на богата шоу програма, пише БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com