На 18 ноември ще дойде на власт Нощ на театрите 2023

5230
На 18 ноември ще дойде на власт Нощ на театрите 2023
Снимка: Нощ на театрите

За единадесета поредна година Европейската инициатива Нощ на театрите ще превърне градовете в България в големи театрални сцени и ще събере в рамките на няколко часа стотици културни събития. По традиция във всяка трета събота от ноември в десетки държави в Европа "властва" театралното изкуство, а през 2023 година датата на Нощта е 18 ноември.

"В театъра сме разделени на играещи и гледащи, на зрители и роли, на актьори, автори и режисьори... Но тази Нощ ние сме и спектакълът, и публиката. Завладени от театъра, ние слагаме театралната корона и разбираме, че всяка роля е различно царство" - споделят организаторите на Нощта на театрите в България. Тийзър кампанията на инициативата вече представи в онлайн пространството поредица от визуални интерпретации с корони в различни тематични и жанрови прочити, в чийто замисъл стои основният слоган на Нощ 11 – "Под властта на театъра всяка роля е различно царство".

Едни от най-любимите български творци стават посланици на инициативата и тази година – режисьорите Галин Стоев, Явор Гърдев, Антон Угринов, драматурзите Александър Секулов и Яна Борисова, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Деян Ангелов, Ованес Торосян, Константин Еленков, Мартин Димитров, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кърджилова, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Всички те освен като гости в 6-часовия Live Cam, ще се включат и в емблематичния фотографски проект "Нощни персонажи".

Повече от половин милион е броят на зрителите, които преживяваха театралното изкуство в изминалите 10 издания в България. Нощта на театрите е един от най-мащабните театрални проекти и е част от Календара на културните събития за 2023 г. на Столична Община.

Зад идеята за Нощ на театрите стои Елеонора Роси (театрален режисьор, актриса и преподавател по Драма в Театралната консерватория в Льо Ман, Франция). Нейният концептуален план "LA NUITÉE - THE INTERCULTURAL NIGHT OF EUROPEAN THEATER" поставя началото на Европейската нощ на театъра. "LA NUITÉE" е специално събитие, което празнува Европейския театър.

"Европейска нощ на театъра" е международна инициатива, обединяваща театрални компании от цяла Европа. Нощта е иновативна интерпретация на театралното изкуство, която е насочена към развитие на публиките и пълноценното им участие в културния контекст на всяка от държавите-участнички в проекта. Нейната мисия е да показва театралната креативност във всички форми, обединявайки творческите индустрии, разширявайки театралната мрежа чрез обмен на идеи и опит и привличайки публики от всички възрасти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Спектакъл на Народния театър открива Международния Шекспиров фестивал в Крайова

Броени дни до старта на One Dance Festival: Вижте пълната програма

"Hell's Kitchen" получи 13 номинации за наградите "Тони"

Народният театър отличи Филип Арно и Марта Коание за приноса им към българското изкуство

Обявиха номинациите за наградите АСКЕЕР 2024 (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Суинг танцьори от над 50 държави идват за Sofia Swing Dance Festival

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com