Почина актьорът Йосиф Шамли

35922
Почина актьорът Йосиф Шамли
Снимка: Личен архив

Тази нощ ни е напуснал актьорът Йосиф Шамли! Като дългогодишен актьор в трупата на Народния театър "Иван Вазов", Йосиф ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената. В последния сезон той беше част от спектаклите "Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин, "Наблюдателите" от Константин Илиев, "Опит за летене” от Йордан Радичков, "Калигула” от Албер Камю, "Спускане от връх Морган” от Артър Милър, "Теремин: музика, любов и шпионаж” от Петър Зеленка, съобщиха от Съюза на артистите.

Шамли е роден на 2 януари 1972 г. в София. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1994 г. в класа на проф. Здравко Митков.Сред първите му роли на професионална сцена са Войцех във “Войцех” от Георг Бюхнер в Драматичен театър "Стефан Киров” в Сливен, Луцифер в “Каин” от Джордж Байрон в Родопския драматичен театър в Смолян, Били Бибит в “Полет над кукувиче гнездо” в Драматичен театър “Константин Величков” в Пазарджик. Участва в театралните проекти на “Сфумато” “Черното руно” и “Сънят на Одисей”.

Носител е на две награди "Аскеер" за актьорско майсторство. През 1995 г. получава наградата за ролята си на Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо" от Дейл Васерман/Кен Киси в Драматично-куклен театър „Константин Величков" - гр. Пазарджик. През 2016 г. е награден за ролята на Цера в "Ничия земя" - адаптация по едноименния филм на Данис Танович, постановка Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов".

През 2003 г. специализира режисура в НБУ при Леон Даниел.

Участвал е в над 50 театрални представления в страната, има множество роли в телевизията и киното. В последните години участва в най-успешният български сериал "Под прикритие".

Actualno.com поднася съболезнованията си на семейството и близките на актьора!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com