С мартеничките идва операта „Златната ябълка” от Парашкев Хаджиев

71479
С мартеничките идва операта „Златната ябълка” от Парашкев Хаджиев
Снимка: Виктор Викторов

На 2 март, заедно с Баба Марта и мартеничките за децата на сцената на Софийската опера и балет идва и операта „Златната ябълка”.

Тази детска приказна опера е създадена през 1971 година и е най-значимото произведение на големия наш композитор Парашкев Хаджиев. Той е автор на много творби за малките – оперети, филмова музика, песни и инструментални пиеси, но „Златната ябълка“ заема главно място в неговото творчество за деца. В множество интервюта Парашкев Хаджиев изтъква, че е създал оперната приказка с голяма любов, тъй като всичко, предназначено за деца, трябва да бъде истинско и неповторимо.

Маестро Ерих Вехтер: Когато мислиш чрез музиката, виждаш света под друга призма

В своята кариера ЕРИХ ВЕХТЕР е сътрудничил на най-големи европейски оперни театри -  Deutsche Oper – Берлин, Semperoper &nda...

Либретистът Иван Генов е използвал за основа на оперния текст една от най-хубавите български народни приказки – „Тримата братя и златната ябълка“, но в нея се преплитат и мотиви от други като „Педя човек – лакът брада“ и „Палечко“. Чрез реалистични и фантастични елементи в действието е пресъздадена вечната борба между доброто и злото в света, а неравноделните тактове в музиката на Парашкев Хаджиев придават на творбата народностен дух.

Първата премиера на „Златната ябълка“ е на 28 януари 1972 година, когато диригент е Борис Хинчев, а режисьор – Емил Бошнаков. Сегашната актуална интерпретация е под палката на маестро Борис Спасов, а постановката е на Юлия Кръстева.

2 март, 16 ч.

Новият сезон в Бургаската опера започва

Започва новият сезон в Държавна опера-Бургас, съобщи Агенция Фокус. Директорът на културния институт Александър Текелиев каза, че първ...

Участват:

Николай Павлов, Атанас Младенов, Антон Радев, Силвана Пръвчева, Силвия Тенева, Цветан Цветков, Стоил Георгиев, Димитър Станчев, Румяна Петрова, Хрисимир Дамянов, Александър Георгиев, Юлиана Иванова, Анна Гавраилова, Петя Петрова, Красимир Кожухаров, Илия Илиев.

Диригент Борис Спасов Режисьор: Юлия Кръстева


Иван Момиров и Агунда Кулаева са звездите на "Кармен" в зала 1 на НДК

На 26 април 2014 зала 1 на НДК ще посрещне световни звезди на оперното изкуство в спектакъла “Кармен” от Жорж Бизе на Варне...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com