Откриха подводни "мостове" над Марианската падина

25585
Откриха подводни "мостове" над Марианската падина

Американски учени оповестиха, че са открили "мостове" на морското дъно в Марианската падина - най-дълбоката част на Световния океан, съобщи Лайв сайънс.

Морски геофизици наскоро картографираха района и откриха най-малко 4 подводни "моста" над дълбините в падината, където Тихоокеанската тектонска плоча се подпъхва под Филипинската край източния бряг на Филипините.

"Не беше известно, че тези "мостове" съществуват, заяви Джеймс Гарднър, морски геофизик от университета на Ню Хемпшир. Сега те за пръв път са детайлно картографирани."

Тъй като се приближават една към друга, Тихоокеанската и Филипинската тектонска плоча пренасят със себе си подводни планински възвишения, които прерастват в други структури на противоположната страна на падината в рамките на нещо като бавен подводен сблъсък, създавайки структури, които обхващат дълбините й.

"Всъщност не е съвсем неочаквано, че над падината открихме "мостове", които са се сраснали с вътрешната й стена, увери Гарднър. Какво означават те за морския живот в района обаче е неизвестно." БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com