Слънчевата система расла като снежна топка

41183
Слънчевата система расла като снежна топка

Скорошно изследване оспорва хипотезата за възникването на Слънчевата система от взрив на звезда. Според резултатите му тя се е образувала резултат на постепенно натрупване, а не на един огромен взрив. Подобно на преспите през зимата частиците бавно са се събирали в постоянно растящи групи, докато от тях не се формирало нещо осезаемо, съобщи megavselena.com.

Изследването е в противоречие с традиционната теория за развитието на Слънчевата система, основано на хипотезата за ударна вълнà от взрив на свръхнова, предизвикала дестабилизация в праховия облак, от който в крайна са се формирали нашето Слънце и планетите. Компютърните модели потвърждавали тази теория през последните няколко години, но сега има нови данни от анализа на тежки елементи, получени от изследователите на университета в Чикаго.

Авторите Аолан Тан и Никола Дофа изучили концентрацията на желязо-60 – радиоактивен изотоп, съдържащ се във взривяващите се звезди. По-рано този материал е бил открит в големи количества в метеорити, остатък от ранната Слънчева система.

Изобилието на желязо-60 е явен признак за присъствието на свръхнова в близките космически околности. Но Тан и Дофа твърдят, че в нашата Слънчева система този изотоп не се намира в чиста форма и е в малко количество, което и предизвиква съмнения във верността на общоприетата теория. Двамата учени изследвали същите метеорити, които били изучавани и по-рано, но по различен начин – разтваряйки метеоритното вещество за анализ на неговия състав.

Допълнително учените търсели и желязо-58 – още един изотоп, произвеждан от свръхновите. Количеството му също се оказало малко, което потвърждава данните за желязо-60, тъй като двата изотопа са силно взаимосвързани.

Новите резултати не позволяват да се твърди, че взрив на свръхнова е послужил за тласък към създаването на Слънчевата система. Възможно е всичко да е започнало с изхвърлянето на повърхностните газови слоеве на звездата – изригване на вещество, което в крайна сметка е станало самостоятелна звездна система.

Това вещество постепенно се е съединявало, формирайки нашето Слънце, а неговата остатъчна маса се е превърнала в планетите.

Резултатите от изследването са публикувани в Earth and Planetary Science Letters.

Редактор: Е. Гигова

"Вояджър-1" приближава границата на Слънчевата система

Междупланетната автоматична сонда „Воядржър-1” навлезе в нова област в близост до границата на Слънчевата система и след пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com