СУ: Потопът от Библията резултат от сблъсък на астероид със Слънцето

56498
СУ: Потопът от Библията резултат от сблъсък на астероид със Слънцето

В понеделник от 16:00 часа във физическия факултет на СУ ще се състои семинар на тема: "Космически влияния върху глобалните изменения на климата".

Конференцията в ауд. А315 ще разглежда космическите фактори, влияещи върху климата с акцент върху вариациите на слънчевото излъчване и тяхното климатично въздействие. Някои от космическите фактори могат да имат катастрофални последици върху климата на Земята. На семинара ще се разисква възможният механизъм, по който би могла да стане такава глобална природна катастрофа. Ще се обсъжда и потенциален механизъм за предизвикване на Потоп като този описан в Библията при евентуален сблъсък на астероид със Слънцето.

Скокът от ръба на Космоса отложен за неопределено време

Опитът на австрийския авантюрист Феликс Баумгартнер да премине звуковата бариера при свободно падане в американския щат Ню Мексико от...

"Ако астероид се удари директно в Слънцето част от горещата материя от вътрешността му ще излезе на видимата повърхност на светилото и ще предизвика повишаване на неговото светлинно излъчване", изтъкнаха от Софийския университет.


Това, според експертите, би предизвикало драстично повишаване на изпарението на водата от океаните, на валежите и на топенето на ледниците на Земята. Покачването на слънчевото излъчване обаче не би предизвикало повишаване на температурата на Земята, поради охлаждането от изпарението (явление, което се използва за охлаждане в хладилниците) и намаляването на прозрачността на атмосферата (заради облаците), настъпващи при такъв процес. Този механизъм е единственият, по който може да настане глобален Потоп на Земята, като този описан в Библията, гръцката митология, щумерския епос Гилгамеш и много други древни ръкописи и легенди. Глобални валежи подобни на описаните в историческите източници могат да бъдат предизвикани само от директен сблъсък на много голям астероид със Слънцето.

Този теоретичен сценарий на нашите физици е залегнал в основата на филма на National Geographic Channel “Потопът и шотландският Розетски камък” от сериала “Древните досиета Х”. Първата му част е заснета в България и е фокусирана върху потопа в Черно море, потенциалната му връзка с библейският Потоп и възможният механизъм, по който може да стане такава глобална природна катастрофа. Материалите за това, които са представени във филма ще бъдат разисквани на научния семинар.

Космическият кораб Dragon доставя днес пратката от Земята за МКС

Частният космически кораб Dragon успешно се скачи с Международната космическа станция и днес – 11 октомври, люковете ще бъдат отв...

Невероятни дъждове в миналото подобни на описаните в Библията са установени и публикувани за пръв път от екип от Физическия факултет на Софийския Университет.

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com