3D сканиране, обратното инженерство и ползите за бизнеса

3213
3D сканиране, обратното инженерство и ползите за бизнеса
Снимка: Архив

Представете си, че отговаряте за индустриалното производство на конкретни детайли и много важна част от машина за производството им се счупи. В подобна ситуация спирате производството, поръчвате резервната част, ако не я поддържате на склад, забавяте сроковете за изпълнение на поръчката по цялата верига и чакате. Имате и друг вариант – да възпроизведете нужната резервна част с помощта на 3D скенер и 3D принтер. Специалистите от B2N ни разказаха как 3D сканирането и 3D принтирането може да се използват за резервни части и какво е необходимо за генериране на 3D CAD файл от изключително сложни физически модели. Ако някога сте искали да научите повече за 3D сканирането и обратното инженерство, четете нататък!

Що е то 3D сканиране и 3D скенер?

3D сканирането помага да се дигитализира даден детайл, възел, сглобка или цяла машина много прецизно и бързо.

Скенерите използват структурирана светлина или лазер, за да събират данни за повърхността на детайла и да ги прехвърлят към специализиран софтуер. Този процес включва сканиране, спиране, преглед, повторно сканиране, ако има липсващи информация от детайла. Софтуерът позволява да се видят данните, които се събират в реално време и да се добавят още кадри/информация на местата, където е необходимо.

3D скенерите биват основно два вида – ръчни и стационарни. С ръчните, операторът има възможност да обикаля около детайла от всички необходими ъгли и гледни точки. При стационарните, детайлът се върти на въртяща платформа или скенерът се позиционира на различно място и ъгъл за всяко отделно заснемане/всеки отделен кадър. Точността варира в зависимост от класа на уреда, но е в диапазона между 0.01 до 0.5 мм.

Как да подготвим един елемент за 3D сканиране?

Извън индустрията малцина знаят, че сканирането с висока точност често изисква подготовка на повърхността, за да се получи точно заснемане. Ако дадена част е лъскава, прозрачна или не е суха, може да има лоши или липсващи данни по време на процеса на сканиране.

Ако по елементът има масло или друго замърсяване, то той трябва добре да се почисти. Това се отнася за стружки и изобщо всякакъв вид замърсявания, които биха оказали негативно влияние на сканирането. При необходимост, елементът се напръсква със специален спрей, за да се постигне непрозрачно матово покритие. Тази подготовка на повърхността гарантира, че 3D сканирането ще даде най-добри и пълни данни.

Въпреки че сте получили 3D модел от сканирането, процесът на обратното инженерство все още не е напълно завършен.

Обратното инженерство

Обратното инженерсто в своята същност е процес по възстановяване на един обект, машина или отделен компонент. Прилага се най-често, когато данните (чертежите или 3D моделите) за изработка на даден компонент са изгубени или унищожени, или когато тези компоненти вече не се произвеждат (както на по-старите производствени машини, резервните части са спряни от производство). Целта на обратното инженерство е да пресъздаде абсолютно точно нужния компонент, най-често в CAD формат. Предимството на пресъздаването му чрез 3D сканиране и последвщата обработка на сканиранните данни в софтуер за дизайн и оптимизация, позволяват такъв компонент не само да бъде възпроизведен отново, но и да бъде подобрен, оптимизиран и заздравен.

Оптимизацията би могла да бъде приложена, защото даденият детайл ще се произвежда по нов начин – чрез технологията на 3D принтиране. Това на свой ред позволява свобода в геометрията, която не е била възможна при конвенционалния начин на производство. Така се спестява материал, намалява се теглото, рационализира се производственото време и др.

Не трябва да се забравя и че оригиналният дизайн на частта може да е фино изкривен на повърхността от производствения или експлоатационния живот. Всички тези съображения трябва да бъдат прегледани от обучен специалист, който има опит с подготовката и изработката на резервни части по метода на обратното инженерство.

Предизвикателства пред обратното инженерство

Към обратното инженерство може да се подходи по много различни начини. Често най-простият начин е да се използват измервателни инструменти за пълно възпроизвеждане на дизайна в CAD. Това е чудесно за части, които са прости и имат лесно измерими геометрични характеристики. Тези дизайни обикновено се измерват за няколко минути. Ако обаче даден елемент е по-сложен, в по-нетрадиционна форма или голям (представете си цяла яхта), то тогава 3D сканирането е или единственият вариант за точно дигитализиране, или е най-бързият такъв.

Ако до скоро 3D сканирането беше технология от бъдещето, скъпа и недостъпна, то тя вече е част от настоящето и хиляди производства, старт ъпи, любители, скулптури, реставратори, бижутери, лекари, зъботехници и редица други специалисти се възползват от предимствата й ежедневно.

До края на месец март от фирма B2N предлагат възможност за безплатна демонстрация на 3D скенери , за да представят ползите от устройствата в бизнеса и как приложенията им като инспекция и контрол на качеството или производство на резервни части могат да се интегрират към вашия конкретен бизнес. Ако искате да се възползвате от предложението на B2N, изпратете на имейл info@b2ntrade.bg информация за своя бизнес и продукция. Специалистите от B2N ще прегледат внесените заявки и ще подберат желаещи, с които ще се свържат обратно за демонстрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

С поглед към бъдещето: CETIN България изгражда българската част от трансграничния транспортен коридор България – Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии