Арестът на директора на Huawei - началото на нов сблъсък между САЩ и Китай?

5170
Арестът на директора на Huawei - началото на нов сблъсък между САЩ и Китай?
Снимка: Getty Images/Guliver

Арестът на финансовия директор Huawei Мън Уанджоу в Канада провокира много широк отзвук в цял свят. Показателно е, че Dow Jones реагира негативно и при последната сесия в един момент изгуби 670 пункта, като в крайна сметка затвори при спад от 85 пункта т.е. 0,33%. Индексът S&P 500, включващ акциите на 500 най-големи компании на американския пазар, се понижи с 0,25%, или с 6,82 пункта до 2693, но индексът на електронната борса NASDAQ демонстрира положителна динамика, нараствайки с 0,25%, или 16 пункта до 7178, предаде БГНЕС.

Както можеше да се очаква, позицията на Китай е доста крайна. Според китайския вестник "Глобал Таймс" това е акт на САЩ, с който Вашингтон опитва умишлено да съсипе Huawei, защото е конкуренция на американските компании.Huawei трябва да спечели победа над обвинителите си, използвайки за целта американските закони. Ако САЩ предприемат срещу нея произволни мерки, нещата ще придобият сложен характер, въпреки това компанията ще има достатъчно пространство за маневриране“, посочват от "Глобал таймс" според БГНЕС.

Арест на финансовия директор на Huawei предизвика противоречиви реакции

Китайският производител на телекомуникационни устройства Huawei заяви, че няма данни за нарушения, които финансовият директор на компан...

Засега от САЩ не коментират в подробности защо са поискали ареста на Уанджоу в Канада. Единствено министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че разследва дали китайската телекомуникационна компания е нарушавала американските санкции спрямо Иран. Това предизвика коментари в руската преса, че сценарият "Huawei" може да се случи и на някой руски магнат.

Същевременно канадският премиер Джъстин Трюдо увери, че няма политическо въздействие за ареста на Уанджоу. Трюдо също така подчерта, че за момента не е говорил за случая с Мън Уанджоу с някой от своите чуждестранни колеги. Но пък Япония реши да забрани на Huawei и ZTE да получават държавни поръчки. През лятото САЩ сториха същото, защото се опасяват от пробив от страна на китайското разузнаване.

Всичко това се случва на фона на новина за нов китайски вирус. Зловредната програма се предава чрез популярния месинджър WeChat. Тя кодира файловете на своите жертви и иска откуп от тях. Освен това, вирусът краде пароли. Експертите вече са регистрирали заразяването на над 100 хиляди устройства. От компанията Velvet Security твърдят, че са открили пробив в кодирането на вируса, което позволява на клиентите безплатно да декодират данните си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии