Canon с нов сензор за HDR снимки

2354
Canon с нов сензор за HDR снимки
Снимка: CANON

Японската компания Canon разработи сензор за изображения, който използва нов подход за фотографията с висок динамичен диапазон (HDR). Вместо да прави множество последователни снимки с различни експозиции и след това да ги обединява в едно изображение, новият сензор незабавно създава готова HDR снимка от множество зони, като всяка област се настройва отделно и автоматично на оптимална експозиция.

Новият 24,5-мм сензор със задно осветяване Canon Type-1 има разделителна способност 12,6 мегапиксела (4152х3024). Компанията твърди, че сензорът осигурява водещ за фотографската индустрия динамичен диапазон и решава проблема с HDR по уникален начин.

ОЩЕ: Кога е създаден първият фотоапарат в света?

От друга страна, ако камерата работи с движещ се обект, може да е трудно да обедини изображения, поради изместването на целта, и в крайна сметка снимката ще бъде размазана или извън фокус. Въпреки че този сензор е предназначен за промишлена употреба и за системи за сигурност, технологията, която използва Canon, може да повлияе на развитието на потребителските фотоапарати и видеокамери на компанията, съобщават от Технюз.

Според Canon, този подход предотвратява появата на артефакти при движение и позволява по-точно разпознаване на лица дори при снимане на движещи се обекти. Нещо повече, няма нужда от конвертиране на множество изходни изображения, което драстично намалява обема на обработваните данни и позволява високоскоростно снимане с до 60 кадъра в секунда при резолюция от 12,6 мегапиксела.

ОЩЕ: Как да изглеждаме по-добре на снимки?

Повечето фотоапарати се справят с огромните разлики в експозицията между светлите и тъмните области на кадъра, като използват "клинове" – заснемане на няколко снимки и смесването им в една снимка, често много бързо и направо във фотоапарата. Но този метод е добър само за неподвижни и лесни за снимане обекти.

За да реши този проблем, Canon разделя сензора на 736 отделни области, всяка от които може да бъде настроена на оптимално време на експозиция в зависимост от нивото на яркост. По същество сензорът може независимо да регулира експозицията във всяка от тези 736 области, което му позволява активно да създава HDR изображения в реално време и във фотоапарата, без да се налага да прави няколко снимки.

ОЩЕ: Canon обобщи 10 ключови тенденции в репортажната фотография

Новият сензор ще може правилно да експонира всички части при трудни условия на осветление. Например, ако камерата е насочена към входа на гаража, и колата излезе на слънце, конвенционалните камери няма да могат едновременно да покажат регистрационния номер, осветен от слънцето, и шофьора, който е скрит на сянка, докато новият сензор ще се справи със задачата без проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Избирай от селекция безжични слушалки на лизинг без оскъпяване от А1 до края на април

До 30% намаление на книги в Ozone.bg в играта „Петък с Yettel”

Борислав Славов спечели награда БАФТА за музиката към "Baldur's Gate 3" (СНИМКА+ВИДЕО)

Вземи новия Nothing Phone 2A с 3 години гаранция и план от А1

Придобивките на работното място – повече или по-качествени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии