Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е създаден първият фотоапарат в света?

18 май 2022, 17:20 часа

Камерите са част от живота на хората в много аспекти. Те служат за улавяне на спомени и важни моменти. Те съхраняват онези мигове, които могат да бъдат запазени само в съзнанието, но дори там с времето избледняват. Развитието на камерата от епохата на кутия с размер на стая до това, което е в момента, е отнело много усилия, коствала е опити и грешки. С нея имената на няколко души са останали в историята.

История на изобретяването на фотоапарата

Интересно е, да се анализира напредъкът, който фотоапаратът е успяла да постигне от момента, когато е изобретен за първи път, до това, което е днес. Историята зад изобретяването на съвременния фотоапарат включва много хора. Някои от тях са прекарали десетилетие в опити да измислят фотоапарата.

Изобретателите й се стараят да разработят по-добра камера от камерите, разработени преди. През 1021 г. Ибн, иракски учен и писател описва устройство, което наподобява камера в много аспекти, в книгата си, озаглавена „Книга по оптика“, отбелязвайки началото на пътуването от хиляда мили, участващо в развитието на съвременната камера. Така качеството на тези устройства продължава да се подобрява ден след ден.

Съвети за избор на сватбен фотограф

Кой е изобретателят на първия фотоапарат?

Първият фотоапарата в преносим вид е създадена от Йохан Цан. Годината била 1685 г. Тогава не е постигнат голям напредък в разработката. Трябвало да изминат приблизително 130 години. Едва през 1814 г. Джоузеф Никифор Нипс щраква първата снимка. Следователно заслугата за изобретяването на първия фотоапарат се споделя между Йохан Цан и Джоузеф Никефор Нипс. Снимката, направена от Никифор, не е постоянна. Заснета с помощта на фотоапарат върху хартия, покрита със сребърен хлорид. Областите, които били пряко изложени на светлина, остават тъмни.

Заслугите за изобретяването на първата практична фотография са преписани на Луи Дагер, през 1829 г. Това отнело на Дагер повече от десетилетие, опитвайки се да измисли ефективен метод за фотографията.

Правата на собственост са продадени. Техни пълноправни собственици стават френското правителство. Те от своя страна поемат отговорността за разработването на студия тип daquerreo и се разполагат в различни части на страната. Александър Уолкът изобретява първата камера, която прави снимки, които не избледняват бързо.

Кой е най-добрият фотоапарат при премиум смартфоните?

От този миг насетне няколко души участвали в разработването на методите и фотоапарат за изображения с превъзходно качество. Напредъкът включвал изобретяването на по-малко замъглени и цветни снимки, негативи и по-малки камери.

Как са изглеждали някога фотоапаратите?

Първите фотоапарати били гигантски по размер. Първият фотоапарат бил толкова голяма, че изисквал да го управляват няколко души. Той бил приблизително с размерите на стая. Вътре в него имало място за настаняване на определен брой хора. Големите фотоапарати са използвани до 40-те г. на миналия век. Някои от тях успели да направят снимки, но не можели да ги запазят. Така фотографът трябвало да се заеме със задачата ръчно да проследява изображенията, след като ги заснеме. Първоначално камерите произвеждали замъглени изображения, които постепенно се подобрявали. Първата камера също правела черно-бели изображения. И така чак до 40-те г. на миналия век, когато се появявала първата цветната фотография. След това време тя се утвърждава и става често срещана и комерсиализирана.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес