Часовникът-преводач - българската иновация, която има нужда от помощ (ВИДЕО)*

12831
Часовникът-преводач - българската иновация, която има нужда от помощ (ВИДЕО)*

Електронен часовник, който прави прости преводи буквално казано на секундата и от въздуха - звучи невероятно, нали? Още по-невероятното е, че това не е просто идея, не е дори идеен проект - това е проект, който е минал през фазата на прототипа и вече дори има промишлено производство. Проектът е български, носи името AirTrans и, както е традиционно за българската реалност, страда от липса на финансиране.

Уникалният часовник, което е с лазерно насочване и въртяща се камера, е разработен от г-н Владимир Ичевски. Той работи на принципа "Насочи и прочети". Устройствмото може да превежда текст от хартия, електронни четци, таблети, смартфони и пр. Блаодарение на подвижната камера часовникът може да се използва традиционно, като се държи и управлява активно с ръка, или като ръчен часовник в режим "Fingers Free" (свободни пръсти). Управлението му (включване, изключване и управление на екрана) става без бутони, с т.н. "жестов контрол", с леки "диригентски" движения на ръцете. Чрез лазерен лъч се посочват само тези думи/изрази в текста, които са непознати и за техния превод се полагат само толкова усилия, колкото са необходими.

Когато устройството не се ползва, то може да се "забрави" в някое портмоне, чантичка или джобче, докато пак дотрябва на собственика си. За ползватели с неспокойни пръсти се разгъва вграден дистантор-фиксатор, чрез който устройството се обездвижва и това осигурява точни фотографии и сигурен превод. В едно устройство могат да се разположат до 7 езика, наборът от езици и софтуерът могат да се актуализират по всяко време. Мрежови покрития не са необходими.

Географията - неподозиран хоризонт за реализация в иновативни професии

Уеб презентации, пряк контакт, изживяване и експерименти – на това се дължи успехът на уникалния образователен проект "Географ БГ...

Устройството може да се ползва всеки над четиригодишна възраст, като е особено подходящо за малки деца и ученици, които бързо се уморяват при ползването на досегашните речници.

Засега устройството предлага превод от английски, немски, френски, испански, португалски и италиански към български, както и превод между тези основни езици. Предстои да се добавят нови езици съобразно интереса на ползвателите.

Заради липсата на пари, досега промишлено са произведени само няколко бройки от часовника-преводач, коментира г-н Ичевски пред Actualno.com. В тази връзка той се опитва да набере финансиране също по иновативен начин. Ичевски нарича метода си "Production Crowd Funding" - чрез предварителни поръчки бъдещите ползуватели сами финансират старта на индустриалното производство на нов иновативен продукт. Това ще бъде алтернатива на световно известното "Crowd Funding" (публично финансиране), при което самата разработка на нов продукт се финансира от бъдещите му ползватели чрез предварителни поръчки за него.

* Всеки, който иска да помогне за развитието на проекта, може да пише на редакционния мейл на Actualno.com - editors@webground.bg или директно на мейла на г-н Ичевски - airtrans@abv.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Над 600 учители от цялата страна придобиха нови знания и умения за използване на изкуствения интелект

Създаден да впечатлява: вижте новия Huawei Watch 4 Pro Space Edition

Бъди смарт с Huawei Smart Watch в комплект с безжични слушалки от А1

САЩ: С Мъск успешно противодействаме на руските военни да ползват Starlink

Има проблеми с мозъчния чип на Neuralink, имплантиран в човек

TikTok автоматично ще отбелязва видеа, генерирани от изкуствен интелект

Безплатна застраховка до края на годината за всички модели от серията iPhone 15 от Yettel

Вижте най-новите смартчасовници на българския пазар: Huawei Watch 4 Pro Space Edition и Watch GT 4 41 mm Green Edition

Bosch представя специално 3D мапинг шоу на Фестивала на светлините LUNAR 2024

HUAWEI WATCH 4 Pro LTE 48mm Space Edition и WATCH GT 4 41mm Green в комплект с безжични слушалки от Yettel

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии