Да платиш желаното с едно докосване или един поглед

4671
Да платиш желаното с едно докосване или един поглед
Снимка: iStock

През последните години разплащателните технологии навлязоха в нова фаза от развитието си, където все по-голяма роля играе биометрията. В платежната индустрия се изграждат системи, които разпознават потребителите спрямо техните физически данни или поведение.

Според много експерти използването на биометричните данни е най-добрият начин за удостоверяване на самоличността при плащане. С тяхна помощ разплащането става още по-персонализирано и и сигурно, като се създава уникален профил на всеки потребител. Ето защо именно те ще бъдат в основата на разплащанията на бъдещето.

Биометрични данни могат да се вграждат в банкови карти, приложения на мобилни устройства или други системи. Те могат да се използват при плащане на битови сметки и услуги, онлайн пазаруване, но и при покупки на продукти от първа необходимост в супермаркета.

Вече може да удостоверите самоличността си, отключвайки смартфона с пръстов отпечатък, или правейки си "селфи", с което системата да разпознае лицето ви. Или пък да кажете нещо и да бъде разпозната характерната интонация на гласа ви (нещо като мобилното приложение Shazam, с което лесно откриваме всяка популярна песен).

Предимствата

Пръстовият отпечатък е гаранция за удобство и сигурност. Той не е нещо, което може да бъде отнето или имитирано и гарантира на потребителите спокойствие и сигурност на плащанията.

Използването на биометрични данни е много по-бърз и лесен начин за плащане на стоки и услуги. С тях си спестяваме помненето на сложни пароли или тайни въпроси. Нужно е само едно докосване или поглед.

Биометрията постепенно измества паролите. Те са остарели, трудно се помнят и могат лесно да бъдат откраднати, например при хакване на определени бази данни. При биометрията всички данни се съхраняват на личния ви смартфон.

Благодарение на биометричните данни вече нямате нужда от парола. Паролата сте самите вие – с вашия глас, отпечатък, лице.

Но биометрията далеч не е само лицево или гласово разпознаване и пръстови отпечатъци. Тя е свързана с уникалното поведение на всеки човек – как и с коя ръка държите смартфона си, как го отключвате, колко бързо пишете. Всички тези неща могат да бъдат засечени и запаметени от алгоритъм в устройството, който да ви разпознае.

Скоро и в България

Един от големите картови оператори - MasterCard подготвя пускането на нова безконтактна банкова карта с биометрични данни и в България, като идентификацията ще се осъществява с помощта на пръстов отпечатък.

Предизвикателствата

Мнозина обаче все още са скептични към биометричната система за разплащания. Те не се чувстват комфортно да използват биометричните си данни за идентификация, тъй като се страхуват, че тази ценна лична информация може да бъде открадната и използвана за злоупотреби.

Платежната индустрия гледа на биометричните данни като възможност да се бори с все по-големия риск от измами. Тя работи упорито, постоянно повишава нивото на сигурност и запознава потребителите с предимствата на иновативните системи за разплащания.

Предизвикателство е недоверчивите клиенти да бъдат убедени да предоставят данните си, но и да променят навиците си, тъй като са свикнали да използват пароли и ПИН-кодове (които са много по-уязвими и несигурни).

"Живеем в свят, управляван с пароли от много години и потребителите не са напълно готови да се откажат от това, което вече знаят", отчитат от Paysafe, една от водещите компании за дигитални разплащания у нас.

Погледнато реално, биометричните данни наистина са най-сигурният начин за потвърждаване на самоличността ни и път към бъдещето. Те вече "влязоха" в смартфоните ни, до няколко години ще присъстват в личните ни карти, защо да не бъдат част и от банковите?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com