Да усетиш как мирише цветът (ВИДЕО)

7498
Да усетиш как мирише цветът (ВИДЕО)

Американецът Закари Хауърд е разработил синестетична маска, която позволява да се почувстват различни миризми в зависимост от цвета на предмета.

Синестезията се явява рядък неврологичен феномен, при който дразнението на един сетивен орган води до непроизволен отклик на друг орган. Една от най-известните форми на синестезия е графемно-цветната, при която човек възприема букви и цифри с различен цвят.

Страхът наистина има мирис

Мирисът на страх наистина съществува и се предава на поколенията от майките, пише в. "Дейли експрес", позовавайки сена резултатите от а...

За да направи синестетична маска, която позволява да се усеща мирисът на цвета, Хауърд включил компютър Intel Edison в качеството на управляваща платформа към лицева маска, на която има три ампули с масла. Във всяка от ампулите маслото е с различен мирис и съответства на червен, зелен и син цвят.

За отчитане на цвета се използва RGВ датчик, монтиран в пръстен, напечатан на 3D принтер. Датчикът в пръстена предава информацията за отчитания цвят в микрокомпютър, закрепен на ръката.

В зависимост от процента съдържание на червен, зелен и син цвят в обекта, съответните ампули се отварят в различна степен, а малки вентилатори в тръбите за подаване на въздух предават мириса на един или друг цвят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии