Дубай вече използва роботи-полицаи (ВИДЕО)

4467
Дубай вече използва роботи-полицаи (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay

Той се казва Реем, а не Робокоп. Първият хуманоиден робот, който се присъединява към силите на реда на Дубай, все още няма възможност да преследва и задържа престъпници както тежковъоръжения си "колега" от хитовия филм от края на 80-те на XX век.

Реем бе представен от полицията в Дубай на 22 май, съобщи информационният сайт "Франс 24". Той има много по-мил и любезен вид от някои екземпляри, придобили популярност чрез киното и трябва да започне работа тези дни. Роботът основно ще помага на туристи и жители на Дубай в търговските центрове в основните туристически обекти.

Интервю с робот (Видео)

"Чаках те". Това заявява роботът София на телевизионния водещ Чарли Роуз по време на интервюто му с нея в предаването "60 минути"."Чака...

Реем е разработен от испанската компания "Пал РоботиксЮ. Тежи 100 кг, висок е 170 см и се движи на нещо като ролкови кънки, като може да развие скорост едва от 3.5 км/ч. Целият му торс представлява тактилен екран. Носи същото кепе като колегите си хора и ще може да изпълнява и някои от техните задачи.

Роботът ще може да дава инструкции на загубили се туристи, да ги ориентира на арабски и английски и ще им дава информация за обществени услуги или туристически обекти. Ще приема и съобщения за извършени престъпления, но само ще ги предава на "колегите си" хора. Реем ще може и да глобява нарушители.

Базисният модел на Реем струва 185 000 долара. Той обаче да се усъвършенства с помощта на допълнителни модули, но тогава и цената му ще расте. Това обаче не означава, че Реем ще може да се превръща в Робокоп или във вариант на „Биг Брадър“. При разработването му са прилагани стриктни етични правила. Те изключват въоръжаването на робота. Испанската компания също обяснява, че не сключва никакви военни договори.

Един ден армии от роботи ще бъдат контролирани от смартфон

В филма от 2004 г. "Аз, роботът, гериоят на Уил Смит трябва да се справи с цяла армия от роботи, които числено и физически превъзхождат...

Дубай смята да попълни немалка част от своите полицейски сили с множество Реем-ове. Плановете са до 2030 година роботите да съставляват 25% от полицейските сили на емирството. Те ще изпълняват и „черна“ работа. Ще се занимават с документацията и ще отменят колегите си в полицейските управления при приемане на молби, декларации и др.

Дубай не е единствената страна, която използва роботи като полицаи. В Япония робот шериф бе програмиран в началото на годината, да проследи престъпник, който после да бъде арестуван от истински полицай. През септември 2016 година робот сапьор бе използван в САЩ да обезвреди заподозрян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии