Едва-едва открехнати книги - странен метод за сканиране успява да ги прочете

2379
Едва-едва открехнати книги - странен метод за сканиране успява да ги прочете
Снимка: iStock

Група изследователи от Рочестър са разработили метод за сканиране на полуотворени книги – такива, които са едва-едва открехнати. Постижението им изглежда странно, но се сочи като безценно за библиотечното дело.

Мотивът за създаване на системата е наличието на огромен брой стари книги и ръкописи, които не могат да бъдат разгърнати за четене подобно на нормална книга, защото това би ги съсипало. Има цели колекции от книжа, които никога не са били правилно проучени, просто защото книгите в тях не могат да бъдат отворени, казва Грегъри Хейуърт, изследовател от Рочестър.

„Човек, разбира се, може да ги отвори и да ги снима – и да унищожи обекта. Но повечето библиотеки не желаят да направят това”, споделя Хейуърт, цитиран от TechXplore, предава TechNews.bg.

Старите книги са ценни не само със съдържанието си, но и с начина, по който са изработени. Подобно на средновековна катедрала, ценни са не само стенописите, но и самата архитектура и материалите, от които е построена.

Начинът, по който са скрепени листовете в старите книги, е ценен сам по себе си и следва да бъде запазен. Но това често пречи да бъдат отворени и прочетени. Същото се отнася и за древни ръкописи, при които листовете са пришити с връв и тя е много здраво стегната.

В крайна сметка учените са създали камера, с която могат да заснемат страниците на книга, чиито листове са под ъгъл не повече от 30 градуса. Използвана е специална камера, при която обектът на заснемане не е нужно да е успореден на сензора – т.нар. Шаймпфлуг заснемане.

Сканираната книга се държи леко отворена. След това се прави снимка отгоре, създавайки изкривено, но фокусирано изображение на една от страниците. На следващ етап софтуер коригира геометрията на изображението, правейки го правоъгълник вместо ромб. Когато процесът приключи, страницата може да се чете, сякаш лежи широко отгърната.

Втората част на системата е мултиспектрално изображение. Пожълтялата хартия или петна могат да направят страниците трудни за четене, независимо колко отворена е книгата. Чрез улавяне на множество дължини на вълната на светлината, техниката улавя това, което човешкото око не може, докато коригира цвета.

Новата система за изображения е резултат от година и половина работа, подпомогната от грант от Националния център за технологии и обучение за опазване. С успеха на първите практически опити за дигитализиране на стари книги екипът вече се готви за повишаване на ефективността и за търговска употреба на технологията.

„Мисля, че това, което ще се случи, е, че библиотеките, които възприемат тази технология, наистина ще „отворят” нов период от време за читателите и учените”, казва Хейуърт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Мъск: Прототипите са като парче торта

Проект за превод на жестомимичен език в реално време спечели хакатона на Факултета по математика и информатика

Най-доброто гейминг изживяване от A1 и Lenovo на специални цени

Умения вместо дипломи – какво искат работодателите?

Yellow Week на Kärcher: Най-добрите продукти за почистване с до 25% отстъпка

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии