ЕК опитва да ограничи Google на тема "авторски права"

1699
ЕК опитва да ограничи Google на тема "авторски права"
Снимка: Getty Images/Guliver

Концепцията за авторските права в Европейския съюз може да се промени коренно и то в ущърб на интернет търсачки като Google. Причината – Европейската комисия предлага да се приемат законови текстове, които ще "изравнят" възможностите на интернет търсачките и онлайн издателите, тъй като на онлайн издателите ще бъдат дадени специални права, пише EUObserver.

На практика ключовият момент в предложението на ЕК е, че търсачки като Google може би ще трябва да плащат на издатели, за да индексират авторско съдържание – независимо дали част от текст, цитат или снимки.

В Европа се развихрят междузвездни войни за авторските права

България на практика не признава основно вторично право, което се признава дори в Нигерия и Буркина Фасо – репрографското право. ...

По отношение на авторското съдържание, когато говорим за музикалната сфера, доста музиканти се оплакват, че не печелят достатъчно. Обвиненията доста често са насочени към един от най-популярните проекти на Google – YouTube. С новите предложения на ЕК Google ще бъде задължена да използва филтри за YouTube, за да премахва защитено авторско съдържание. В момента това се случва, само ако авторът изпрати оплакване. От Google обаче контрираха, че са похарчили 53 млн. евро за софтуер, който разпознава и премахва защитено авторско съдържание от YouTube.

Друг важен момент в предложенията на Брюксел е засилване на прозрачността във финансово отношение – търсачките да дават повече информация за печалбата си от индексирано авторско съдържание.

Предложенията на ЕК беше посрещнато радушно от големите издателски групи EMMA, ENPA, EPC и NME. “Това е необходима историческа стъпка, която гарантира плурализма на медиите и е основа на свободата на мнението и демокрацията в дигиталния свят“, казват издателите.

Според Google обаче новите предложения на ЕК не са добре балансирали. Американската компания отдавна твърди, че не печели от реклами, когато става въпрос за индексиране на новинарски услуги. "Тези предложения ще превърнат Интернет в място, където за да качиш нещо, първо трябва да се консултираш с адвокат", заяви вицепрезидентът на Google Каролин Аткинсън.

Най-странните неща, за които хората питат Google

В днешно време всички използваме Google за бързо получаване на информация. Някои от нас обаче май прекалено много разчитат на търсачкат...

Предварителен провал?

Новите предложения на ЕК доста приличат на вече правени и влезли в сила предложения в Германия и Испания относно авторските права, които обаче се провалиха заради твърде големите рестрикции.

В Германия, например, през 2013 година влезе в сила закон, според който Google плаща такса на онлайн издатели за съдържание, което излиза в търсачката чрез активен линк, снимка и кратък увод. Тогава американската компания каза, че ще индексира съдържание от такива издатели, но без картинка и увод, което доведе до 80% спад на трафика на такива сайтове. След този удар 90% от сайтовете решиха да не искат пари от Google.

В Испания случаят беше малко по-различен – там Google трябваше задължително да плаща за уводен текст към хиперлинк, ако иска да индексира. Това доведе до средно 6% спад на трафика към онлайн издатели в Испания, но 14% към по-малките сайтове, които повече разчитат на Google като платформа за набиране на потребители.

Google готви санкции за сайтове с агресивни реклами

От началото на следващата година мополистът по отношение на търсенето в Интернет Google ще „наказва“ интернет сайтове, ако ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии