ЕК тръгва на война срещу нелегалното онлайн съдържание

1641
ЕК тръгва на война срещу нелегалното онлайн съдържание
Снимка: Thinkstock

Европейската комисия представи днес (28 септември) насоки за онлайн платформите (Facebook, Twitter и др. - бел. ред.), с които да се подобри откриването и премахването на незаконно онлайн съдържание, подбуждащо към омраза, насилие и тероризъм.

Припомняме, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща точно това в своята реч за за състоянието на Европейския съюз. Целта е да се увеличи превенцията при нарастващото разпространение на терористични материали, подбуждащи към омраза онлайн. 

ЕК поиска от страните-членки да приемат още най-малко 50 хил. бежанци

Европейската комисия поиска от страните-членки на Евросъюза да приемат още най-малко 50 хиляди бежанци по схемата за релокация, договор...

Според Комисията това представлява сериозна заплаха за сигурността и безопасността на гражданите на ЕС. "Това също подкопава доверието на гражданите в цифровата среда, която е ключов двигател на иновациите и растежа", пише в съобщението на ЕК. 

В него е цитирана и Мария Габриел, която е комисар по въпросите на цифровата икономика и общество. Тя е категорична, че оттук-нататък Комисията ще се заеме с проблема с незаконното онлайн съдържание.

Тя уточнява, че към момента в повече от 28% от случаите на онлайн платформите им е необходима повече от седмица, за да премахнат на такъв вид съдържание.

Според Вера Йоурова, която е комисар по правните въпроси, законодателството в Европа третира онлайн съдържанието по-скоро като офлайн. "Няма да приемем да сме дигиталния Див Запад и трябва да се действа", заявява тя. 

Европейската комисия с призив към Съвета на ЕС да включи България и Румъния в Шенген

Крайно време е България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген. Този призив Европейската комисия (EК) отправи към Съвета на ...

Именно затова ЕК съветва:

- онлайн платформите да си сътрудничат по-тясно с компетентните органи, като назначат звена за контакт, за да се гарантира, че те могат бързо да се свържат с тях, за да бъде премахнато такова съдържание. Освен това те трябва да създадат леснодостъпни механизми, които да позволяват на потребителите да съобщават за незаконно съдържание;

- ефективно отстраняване. Този вид съдържание трябва да бъде премахвано възможно най-бързо и трябва да има определени срокове за това, настояват от Комисията. Платформите трябва ясно да обяснят на своите потребители своята политика по отношение на съдържанието и да публикуват отчети за прозрачността, като посочват подробно броя и видовете получени съобщения.

- предотвратяване на повторното появяване. Платформите трябва да предприемат всички мерки, за да покажат на потребителите си, че не трябва да качат подобно съдържание. Комисията силно насърчава по-нататъшното използване и разработване на автоматични инструменти за предотвратяване на повторно появяване на премахнато вече съдържание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии