Ето как изкуственият интелект ще помага при събиране на отпадъци и рециклиране

856
Ето как изкуственият интелект ще помага при събиране на отпадъци и рециклиране
Снимка: iStock

С помощта на изкуствения интелект могат да бъдат оптимизирани процесите на рециклиране. Освен това сортирането на отпадъци може да бъде подобрено и нивата на рециклиране значително увеличени, съобщават от Българската асоциация по рециклиране.

„Да опазваме природата е най-важната задача както на обществеността, така и на бизнеса, разбира се, и на домакинствата. В областта на екологията и рециклирането най-важното за нещата, за които може да се използва изкуствен интелект, са следните: кръговата икономика, която е много важна в рециклирането“, казва председателят на асоциацията Борислав Малинов в студиото на Bulgaria on air. Един продукт от неговото създаване до неговото загиване, трябва така да се конструира, че да генерира най-малко отпадъци. Това включва и лесното му разглобяване на съставни части. Изкуственият интелект помага на конструкторите инженери така да направят продукта, че той лесно да се разглобява.

Още: Български артисти и учени превръщат зрителите в Айнщайн за един час с помощта на изкуствен интелект

По-малко използване на скъпи материали

По думите на Малинов благодарение на изкуствения интелект за продукта се използват по-рядко земни минерали - литий, кобалт. "Ние можем да направим така, че да използваме по-малко от скъпите метали, с цел продуктът да бъде по-евтин за всички. С изкуствения интелект много удобно и лесно се контролират сметосъбиращите машини, защото с помощта на AI се създава график - изкуственият интелект праща машината на места, където вече са запълнени с 90%.

Данните сочат, че в САЩ 22% от компаниите активно използват изкуствен интелект, 33% са направили първите стъпки, а 45% въобще не го използват", поясни председателят.

Важно е хората да научат няколко неща

Според него изкуственият интелект е сложен за хората, но трябва да се научат на няколко неща: "Първо - да задават правилните въпрос, второто - на самата машина все още ѝ е трудно да разбира човешкия език. 56% от компаниите използват изкуствения интелект за автоматизация. 47% го използват за дигитален асистент. Но в същото време много хора ги е страх от AI".

Още: България е последна в ЕС по рециклиране на стари компютри и телефони

Малинов припомни, че тепърва предстои разширение на изкуствения интелект. Той поясни, че в момента съществуват много системи за сепариране на отпадъци, но те са много скъпи. При въвеждане на AI в тези машини, основно ще се използват датчици, а изкуственият интелект ще прави всичко останало. Така целият процес ще е по-евтин и много компании ще могат да го въведат в своето производство, обобщава председателят на Българската асоциация по рециклиране.

Според него заплаха от уволняване на хора не съществува. Освен това до края на 2025г. в света 12 млн души занимаващи се с изкуствен интелект ще бъдат назначени на работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии