Езикът Python – движещата сила зад голяма част от вашето ежедневие

16087
Езикът Python – движещата сила зад голяма част от вашето ежедневие
Снимка: Thinkstock

Няма две мнения по въпроса, че Python e език с много широко приложение. За хората, които не са запознати, въпросния език не се използва за комуникация между хората, а между хората и машините. Python е относително нов програмен език, който е създаден в началото на 90-те от Гуидо ван Росум. Интересното при него е, че цялата философия на езика, а дори и технически елементи от него са базирани на изпълненията на популярната комедийна група “Monty Python”. Езикът е документиран, използвайки реплики от филми на групата, използвайки имената на актьорите и още много други любопитни парчета информация, което прави ученето му доста по-забавно.

Гуидо ван Росум продължава да работи по езика, който набира все по-голяма популярност, а общността, изградена около него дава на ван Росум титлата „пожизнен доброжелателен диктатор“. Освен силната общност и чаровните си странности, Python може да предложи и огромна гъвкавост и сила. Това е причината той да застава зад софтуер от вашето ежедневие. Ето няколко важни примери:

Стартира новa инциатива Open Academy за безплатно обучение

Open Academy е правилното решение за всички мотивирани и амбициозни хора с интерес и желание за професионално развитие в ИТ сферата. П...

5. Dropbox

Популярното приложение за съхранение на файлове премина през стадия на не особено разпространен, но силен софтуер и стигна до това да обслужва огромни компании и милиони потребители по цял свят.В корените си, приложението е изградено чрез Python, въпреки, чесе възползва от редица други технологии все повече.

4. Reddit

Reddit е уебсайт, който служи за безброй различни цели. Някои хора го използват за информация, други просто искат да видят снимки на различни животни в забавни ситуации. Каквито и да са намеренията на потребителската база, обаче, всички можем да се съгласим, че тя е огромна и нараства с всеки ден. Сайтът разчита на Python, за да поддържа работата с потребителски профили и изцяло за споделянето на съдържание в сайта.

3. Instagram

5 мита, които спират хората да се развиват като програмисти

Професия „програмист“ става все по-разпространена. Мнозина са привлечените от високите заплати, неформалната работна среда,...

Дали го използвате за да споделите обяда или изкуството си, Instagram разполага с два много мощни портала към потребителското съдържание – приложение и уебсайт. Втория от тях е създаден изцяло чрез Python.

2. Google

Google вече заема пропорции, които човек трудно може да си представи. Самата търсачка не разчита дотолкова на Python, колкото различните приложения на платформата. Въпреки това, езикът присъства и в процеса на търсене, който без него никога не би могъл да бъде толкова бърз.

1. YouTube

Известната платформа за споделяне на видео материали разчита изцяло на Python за функционалността си. Самото създаване на Python прави това на YouTube възможно. Следващия път когато искате да се отпуснете пред монитора и да се насладите на няколко минути забавно съдържание, можете да благодарите изцяло на Python.

ИТ експерти и финансисти взимат най-големи заплати

През второто тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата e 879 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на 2015 г. с 2,3%. Т...

Силата на езика не се намира само в това, че е доста широко приложим. Неговото научаване е процес, който може бързо да ви донесе резултати и да ви мотивира да продължите!

Автор: Екатерина Темелкова, СофтУни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии