Хапче доставя лекарства със захарни иглички

28934
Хапче доставя лекарства със захарни иглички
Снимка: Thinkstock

Швейцарският фармацевтичен гигант Novartis обяви, че ще си партнира с базираната в САЩ биотехнологична стартираща компания Rani Therapeutics в разработването на “хапче-робот”, доставящо в тялото лекарства, които обикновено се инжектират, пише TheNextWeb. Капсулата се приема като обикновено хапче, но съдържа малки иглички, направени от захар, които доставят медикаменти до стените на червата. Методът може да осъществи отдавнашната мечта за прием на биологични лекарства с големи молекули под формата на хапчета. Повечето досегашни опити са претърпявали неуспех, тъй като молекулите се разграждат, докато преминават през стомаха.

Експертите от Rani Therapeutics посочват, че в следващите между 18 и 24 месеца ще проведат тестове, които да покажат, дали медикаментите на Novartis могат да се “транспортират” директно в кръвния поток с помощта на устройството. Сред инвеститорите, подкрепили Rani е и Google Ventures. Сега гигантът Novartis участва в нов тур за финансиране, като това може да доведе до по-тясно сътрудничество или лицензиране на технологията. Миналата година Novartis обедини сили с Google за създаването на умни контактни лещи, които да помагат на хора с диабет да следят нивата на глюкоза в кръвта си.

Хомосексуалното поведение има еволюционни предимства

Биолози от университета Сейнт-Ендрю в Шотландия са установили предимствата, които дава хомосексуалното поведение. Техните опити са били...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии