Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Huawei FreeClip: Безжичните слушалки, които променят всичко (ВИДЕО)

11 април 2024, 09:00 часа • 4778 прочитания

Можете ли на един дъх да изброите поне три технологични иновации от последното десетилетие, които са подобрили живота ви в някаква степен? Става дума не за квантови ком пютри, а за технологиите, които използваме непосредствено във всекидневието си. Труден въпрос, нали? Това е нормално, защото иновациите подразбиране са трудно нещо - особено истинските иновации, които имат смисъл за потребителите.

Иновация вдъхновена от живота
Ето една такава иновация за списъка - новите Huawei FreeClip, които решително променят начина, по който използваме безжични слушалки. Добрата новина е, че този новаторски модел е вече достъпен на българския пазар.


Имахме възможност да тестваме един чифт Huawei FreeClip в реални житейски ситуации и определено имаме впечатления за споделяне. Преди това обаче нека да предположим, че Huawei са започнали иновационния процес за тези слушалки с някои въпроси за потребителското поведение. Факт е, че пазарът за безжични слушалки осигурява “за всекиго по нещо”, включително високо качество на звука и пълно звукоизолиране. А какво ако - попитал е някой в Huawei - създадем слушалки, които осигуряват потапящо персонално аудио за потребителя, но без да го откъсват от околната звукова среда? Не като начин на употреба, а като слушалки, които по подразбиране правят точно това. Тази комбинация (дискретно аудио + информираност за средата) има много предимства, за много потребители, в най-различни житейски сценарии.

Инженерно чудо: Дизайнът C-Bridge
Инженерите на компанията са подходили към проблема, като са създали свой уникален вариант на т.нар. open-ear дизайн. Това означава “с отворени уши” и е обратното на добре познатите in-ear слушалки “тапи”, които влизат в ушния канал. “Huawei решението” в случая е дизайнът C-bridge, който се състои от три компонента и осигурява подобно на клипс захващане за ухото. Звукът се осигурява от малко “акустично топче” (acoustic ball), което се поставя в ухото (но не в ушния канал). В същото време малко по-голямо “бобче”, наречено comfort bean, се поставя от външната страна на ушната мида. Двата компонента са свързани с едноименния C-bridge - малка гъвкава дъга, изработена от никел-титаниева сплав с памет. Идеята на този “мост” е да осигури гъвкаво пасване по контурите на ухото, за да осигури едновременно неусетно прилягане и сигурно закрепване. Всичко това изглежда супер просто, ефективно и интуитивно, и е точно такова, заради извършеното огромно количество развойна работа за създаването на продукта.

Комфорт и сигурност: Как да поставим Huawei FreeClip
Huawei FreeClip са много своеобразни и доста характерни, и по-скоро напомнят за футуристичен моден аксесоар, отколкото за безжичните слушалки, с които сме свикнали. Това предизвиква краткотрайно объркване при първата среща с тях. То обаче преминава бързо когато си ги поставите. Процедурата е изключително проста. Първо, поставяте топчето от вътрешната страна на ухото. Второ, плъзвате “бобчето” от външната страна, докато сте доволни от закрепването. Това е, трето няма. Според нашия опит, и споделеното от потребители, веднъж поставени, Huawei FreeClip са почти като част от тялото ви - едновременно неусетни и практически невъзможни за загубване. Т.е. вие не ги усещате, но те са си там, независимо дали се разхождате, седите зад бюрото си, или давате всичко от себе си във фитнеса. Дизайнерите на Huawei са постигнали тази “невъзможна” комбинация от комфорт и стабилност с моделиране на десетки хиляди възможни форми на човешки уши. Често простите и интуитивни неща са най-трудно за постигане в технологиите.

Когато е важно да чуваш наоколо
Стигаме до това, с което започнахме - слухова свобода. Т.е. винаги имате кристално чист звук, но без да се откъсвате от заобикалящата ви среда. Това може да е безценно в много ситуации. Например, ако сте от онези незаменими хора в офиса (знаете за кого говоря) и искате да чувате когато ви викат по име - Huawei FreeClip са за вас. Слушате каквото си искате и си провеждате разговорите, но не се изолирате от колегите си и оставате винаги в час с актуалните офисни закачки. Тази свобода и осъзнатост са полезни и когато се разхождате или тичате в парка. Ако пък карате колело, или ходите из улиците на града, това е важно и за вашата безопасност. Или пък, представете си друг сценарий, добре познат на родителите. Завеждате малкото си дете на детската площадка, и искате да чуете нещо, или да проведете разговор; но и да чуете детето си моментално, когато ви повика, или има нужда от вас. Звучи просто, но променя играта. И това са само малка част от многобройните сценарии от реалния живот, които изискват комбинация от персонално аудио и осъзнаване на средата.

Дизайн, който пасва на живота ви (и на ушите ви)
И като споменахме различните житейски ситуации, във всяка от тях можете да изглеждате добре с Huawei FreeClip. Техният дизайн стои еднакво добре на ушите ви по време на работна среща и когато изкачвате най-близкия до дома ви планински връх. Те просто са си там, и се вписват в начина ви на живот, без да ви занимават със себе си. Ето един чудесен пример за това - при Huawei FreeClip няма такова нещо като “лява” и “дясна” слушалка. В смисъл, че лявата слушалка е тази, която поставите на лявото си ухо, и обратното. Останалото слушалките решават сами. Батерията издържа 8 часа работа с един заряд и общо 36 часа автономност с калъфа за зареждане.



Практичността на тези новаторски слушалки се допълва чудесно от степента на устойчивост на влага IP54, което означава, че не се плашат от пот, влага и пръски вода, и ще са винаги с вас, независимо от натоварването. Не на последно място, FreeClip са съвместими, както с Android, така и с iOS устройства.

В крайна сметка, насред един пазарен пейзаж, претъпкан със слушалки от всякакъв вид, Huawei FreeClip изпъква като пример за смислена иновация и ориентиран към потребителя дизайн. Да си кажем “Добре дошли!” в бъдещето на персоналния звук.

Вижте нашето видео представяне на Huawei FreeClip, заедно с два други модела на Huawei:

Начо Стригулев
Начо Стригулев Отговорен редактор
Новините днес