Иноватори с добри идеи се състезават в акселераторската програма на Innovation Capital

1632
Иноватори с добри идеи се състезават в акселераторската програма на Innovation Capital
Снимка: iStock/Guliver

Предприемачите са едни от най-важните фигури в съвременния свят. Те са хората с въображение, които измислят оригинални решения на ежедневните ни проблеми и правят живота ни много по-лесен и приятен. Техните идеи се простират в различни области на човешкото познание, а изобретенията им, понякога дори дребни и незначителни, помагат на хора по целия свят.

Именно такива предприемачи се търсят в акселераторската програма XLRadar21, чиято цел е да открие хора, които имат бизнес идеи с потенциал за развитие в сферите: образование, здраве, развлекателна индустрия и електронна търговия. Програмата се финансира от фонда за рисков капитал Innovation Capital, чиято дейност е фокусирана върху развитието на стартъпите.

Екипът на фонда проведе информационни дни в областните градове в България, като в рамките на обиколката се проведоха срещи с над 150 представители на местните стартъп общности. Повече от 100 екипа кандидатстват в акселераторската програма – XLRadar21, като 24 от тях са одобрени да се включат в акселерацията.

Програмата XLRadar21, която осигурява финансиране на стартъпи в размер на 40 000 евро, включва и обучения на предприемачите по различни теми като: създаване на бизнес план; презентационни умения; финансиране; интернационализация и много други. За да подпомогнат развитието на екипите и техните идеи, екипът на фонда привлече изключителна селекция от ментори в лицето на опитни предприемачи, които са създали успешни бизнеси в различните области. Част от тези експерти са Мартин Кадинов („ESL“) и Георги Ненов („Свръхчовекът“) от развлекателната индустрия; Бранимир Радуилов („Consento“ и „Поликлиника България“ и Георги Къдрев („Kеlvin Health“ и „Imagga“) – здравеопазване; Михаил Стойчев („SMS Bump“ и „Yotpo”) – електронна търговия; Невен Боянов („Тинузавър“) – образование, Димитър Караиванов („Kanbanize“), както и много други.

Акселераторската програма ще завърши с Инвеститорския ден Pitch at The Beach, който ще се проведе на 19 юни в Beach Hub Kavatsi. Финалистите ще представят своите проекти пред жури от представители на фондове за рискови инвестиции и бизнес ангели: Impetus Capital, Sofia Angel Ventures, Vitosha Venture Partners, Eleven, СЕО Angels Club, Ayana Capital, Silverline и други. По време на събитието ще бъдат представени и компании, получили инвестиция от фонда Innovation Capital, като Avtoikonom (Cars Central), ICS Technologies (Subscribe.bg) и Novatio. Събитието се реализира с подкрепата на Община Бургас.

Сред компаниите, финансирани на миналогодишното издание на XLRadar, са: Tokwise, Worddio, Easy Doc, TrenerGo, Swayde, Green Charger. До момента Innovation Capital е инвестирал в над 60 компании, като общата стойност на финансирането възлиза на над 5,3 млн евро. Общият брой на наетите лица в тези компании е над 100 души.

XLRadar е интензивна триседмична програма, която тества способността на предприемачите да постигнат конкретни цели, да валидират своите бизнес модели и да получат първоначалнa обратна връзка с пазара. Екипът на Innovation Capital и външните експерти ще наблюдават напредъка на всяка компания и ще предоставят индивидуална менторска подкрепа, както и различен набор от услуги, които имат за цел да ускорят развитието на проектите. К

омпаниите, които отговарят на зададените KPIs, ще бъдат поканени да представят своите проекти в рамките на Инвеститорския ден пред жури, състоящо се от членове на екипа на Innovation Capital, представители на други фондове за рискови инвестиции и бизнес ангели. Освен парична награда от 25 000 евро стартиращите компании ще получат и услуги на стойност 15 000 евро, включително разработване на софтуер, технологична инфраструктура, достъп до чужди пазари, правни услуги, дигитален маркетинг, PR и др. В допълнение, по време на 8-месечния пост акселерационен период най-добре представящите се компании могат да получат допълнително финансиране в размер на 25 000 евро, както и подкрепа при набирането на по-големи рундове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии