Intel за първи път наруши закона на Мур

10596
Intel за първи път наруши закона на Мур

Излизането на пазара на следващото поколение процесори Intel Core - Skylake, е отложено с половин година. Това за първи път в историята на съществуването на компанията нарушава закона на Мур, формулиран от един от нейните основатели, съобщава The Wall Street Journal, като цитира шефа на компанията Браян Крзанич.

Това не е единственото забавяне на Intel: компанията отложи и пускането на новото поколение 10-нанометрови чипове. По оценка на Крзанич те ще се появят на пазара през втората половина на 2017 година. По-рано се планираше те да станат достъпни в средата на 2016-а.

Намаляването на размера на транзисторите е способно да повиши производителността на чиповете и да увеличи обема на съхраняваната информация, като едновременно понижи себестойността. Сложностите, поради която Intel отлага тяхното пускане, също са свързани с намаляването на размера на транзисторите и други елементи.

"Двата последни технологични прехода ни помогнаха да разберем, че днес най-реалистичният срок за пускането на новите чипове е веднъж на две години и половина, а не на две", заявил Крзанич.

Intel ще се забави с новото си поколение чипове

Най-новото поколение чипове на Intel - Broadwell ще бъде пуснат с три-четири месеца по-късно. Това стана съобщи BBC, предаде Стандарт Н...

Интервалът от две години на Intel се признаваше за еталон, опирайки се на закона на Мур. Според него именно с този интервал на пазара трябва да се появяват микропроцесори с принципно различен капацитет за съхранение на данни.

На 9 юли IBM обяви създаването на ултратънък микрочип с плътност на разместване на транзисторите четири пъти повече от съществуващия сериен аналог. Работната версия е тествана на прототип на 7-нанометрови чипове. В компанията отбелязват, че са успели да увеличат производителността и да намалят габаритите благодарение на прилагането на силиций-германиева сплав, пояснява Lenta.ru.

Гордън Мур, един от основателите на компанията Intel, формулира получилия името му закон през 1965 г. Първоначално той гласи, че изчислителната мощ ще се удвоява на всеки 12 месеца, но през 1975 г. Мур коригира предсказанието си и увеличава този срок на две години.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии