Израелци съобщават за нова версия на вируса WannaCry

4301
Израелци съобщават за нова версия на вируса WannaCry
Снимка: Pixabay

Израелската компания Check Point Software Technologies откри нов вариант на вируса WannaCry, с който неизвестни извършиха масова кибератака в множество страни по света.

"През последните няколко часа станахме свидетели на атаки със скорост една на секунда", се казва в разпространено снощи съобщение на компанията, предаде БГНЕС.

ГДБОП съветва какво да се прави при кибератака

След като от няколко дни глобална кибератака засегна компютри в близо сто страни, Главната дирекция за противодействие на организиранат...

Междувременно стана ясно, че американски експерти в областта на компютърната сигурност изучават стректурата на вируса-криптограф WannaCry, за да определят кой може да го е създал. Това каза Стивън Гроубман, представител на производителя на антивирусни програми Mccafy.

Специалистите се интересуват най-вече как е съставена зловредната програма и как е била приложена. Експертът каза още, че този вирус е със сложна структура и не може да бъде създаде от обикновени хакери. Ще се проучва и сметката, на която кибер пиратите са искали да им бъдат превеждани пари в биткоини, за да разблокират заразените компютри. Такива транзакции оставят следи, тъй като на определен етап виртуалната валута трябва все пак да се превърне в обикновени пари.

Кибератаката засегна 300 000 компютри в 150 страни. Вирусът блокира съдържанието на компютрите и на екрана се появява съобщение, че за разблокирането засегнатият потребител трябва да плати определена сума. По данни на NBC тази шпионска програма е открадната от Агенцията за национална сигурност на САЩ и през 2016 г. е била разпространена от група хакери, наричащи се "Шадоу брокърс" (Shadow Brokers).

Компютърните системи на федералните служби в САЩ не са били засегнати от кибератаката, осъществена от неизвестни хакери с компютърния вирус WannaCry. Това съобщи съветникът на президента по въпросите на киберсигурността и борбата с тероризъм Том Босърт на брифинг. "У нас засегнати са неголям брой организации, сред които – FedEx", съобщи той.

Отказ от услуга - хакерската атака, която се превръща в кошмар

Т.нар. DDoS атаки (отказ от услуга) стават и ще стават все по-чести и във все по-голям мащаб, а последиците от тях ще бъдат преодоляван...

За глобалната хакерска атака стана известно в петък вечерта. Хакерите са заразили компютрите с блокиращ вирус. В Русия на атаката са били подложени локалните мрежи на министерството на извънредните ситуазии, министерството на вътрешните работи, Сбербанк, мобилните оператори „Мегафон“ и „Вимпелком“. По-късно Центърът за мониторинг и реагиране на компютърни атаки в областта на кредитно-финансовата сфера потвърди случаите на хакерски атаки срещу банки, но увери, че те са били безрезултатни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии