Как се строи мост за няколко часа: тайните на военните (ВИДЕО)

14150
Как се строи мост за няколко часа: тайните на военните (ВИДЕО)

В хода на бойни операции за военните не би трябвало да има никакви прегради, дори водни! Затова в техния арсенал отдавна присъства необичайна система, която позволява лесно да се преодоляват водоеми.

Първият мобилен понтонен мост е бил приет на въоръжение в Армията на САЩ още през 1972 година. Той се състоял от 30 водни и 12 брегови звена, 14 буксирно-моторни катера и 56 транспортни автомобила.

И в Разград ще има Орлов и Лъвов мост

Подобно на столицата, скоро и Разград ще може да се похвали със своите Орлов и Лъвов мостове. Скулптурни фигури на орли и лъвове ще укр...

През 2001 година комплектът бил модернизиран, като военните осигурили защита от вълни при висока скорост на течението и повишили товароносимостта до 80 тона за верижни машини и 96 тона за колесни транспортни средства.

Плаващият мост IRB позволява на въоръжените сили оперативно да пренасочват оръжие, предмети за снабдяване, войници и транспортни средства през водоеми.

Специално подготвена рота от 184 души изгражда конструкция с обща дължина до 210 метра и ширина 4,6 метра дори в бързи води за няколко часа.

Обратният процес е доста по-бърз и отнема около половин час. Отделните части на моста могат не само да създават транспортни връзки, но и да се използват в качеството на фериботи. Ето как става:

40 млн. лева са отделени за ремонт на мостове в София

Ремонтът на опасни мостове в София е коствал на общината над 40 млн. лева. Те са отделени за най-опасните съоръжения в столицата, оцене...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com