Кратка история за здравите смартфони

9196
Кратка история за здравите смартфони
Снимка: Samsung

Смартфоните са неотменна част от живота ни и този факт води до интересни странични ефекти. Без да броим чутото от близки и познати, всеки от нас има своите лични истории за злополучия със своето безценно мобилно устройство. Те варират от заливане с вода и кафе до изпускане на релсите в метрото или пък в тоалетна. Тези случки са част от големия, технологично осигурен спектакъл на живота през 21-ви век. Те са част от активния начин на живот. Има дори неформална школа на мислене, според която, цитирам: "Живееш добре, ако поне веднъж си изпускал телефона си в басейн, залял си го с коктейл или си открил песъчинки от плажа в калъфа."

Високата защита срещу прах и вода осигурява спокойствие

Ситуацията, обаче, престава да е забавна, когато телефонът не преживее премеждието, заедно с, да речем, 20 гигабайта неархивирани лични снимки и друга ценна информация. Единствените неща, които може да предотвратят подобна загуба са редовното архивиране, чистият късмет и степента на защита на устройството. Късметът не подлежи на класификация, но защитата има такава. Става дума за т.нар. IP Code (IP код), което официално се чете като International Protection Code (Международен код за защита), но е по-популярно като Ingress Protection Code (Код за защита от проникване). Кодът определя степента на устойчивост на устройствата срещу прах, вода и удари. IP кодът обикновено е във вида IPXY, като "Х" е защитата срещу проникване на твърди частици (от 0 до 6), а "Y" - срещу проникване на течности (от 0 до 9). Когато IP кодът е във вида IPXYZ третата цифра означава устойчивостта на удар (от 0 до 9). Накрая може да има и допълнителни буквени означения, с които няма да се занимаваме сега.

Максималната степен на защита в стандартния случай, включително за смартфоните, е IP68. Това, по-конкретно означава, че устройството е напълно непроницаемо за прах и може да бъде потопено в сладка вода с дълбочина 1 до 3 метра за до половин час. За защита от вода има и допълнителна девета степен (IP69K и IPx9) за устройства, които ще бъдат подлагани на вода с високо налягане и висока температура. Т.е. такива, които се чистят с пароструйка или са пароструйка. Такива смартфони, обаче, няма и едва ли някога ще има.

Стандартът се поддържа от IEC (International Electrotechnical Commission - Международна електротехническа комисия) и е задължителен, като всички устройства преминават през безмилостни реални тестове, за да заслужат своя IP код. Сред тестовете е нагнетяване на прах с компресор през миниатюрни отвори в смартфона, за да се провери дали устройството ще пропусне прах. На този фон потапянето във вода изглежда тривиално.

Ако телефонът ви е със защита IP68 можете спокойно да се къпете с него. Или просто приемете, че със защита IP68 или IP67 смартфонът ви няма да ви изостави след неволно намокряне, и се радвайте на живота. При всички случаи, не си правете експерименти. Защитата си е защита, но не бива да предизвиквате съдбата и "Закона на Мърфи".

За да илюстрираме на какво е способна защитата IP68, ще ви разкажем една скорошна история. В централата на Samsung се получава електронно писмо от български потребител. Той разказва как в края на март тази година е отишъл на малък язовир в Родопите, за да прекара деня в риболов. Както обаче се случва, изпуснал телефона си във водата. И сега започва интересната част. Оказва се, че човекът е от типа хора, които не се отказват лесно. Той измерва със сонар дълбочината на мястото, където е потънал телефона - 4 метра. Проверява и температурата на дъното, която е едва 2-3 градуса. Намира професионален водолаз, който се съгласява да потърси телефона, въпреки лошото време. Успяват да организират спасителната операция на петия ден след изпускането във водата и водолазът намира телефона.

Собственикът бива посъветван да го потопи в съд с вода докато го занесе на сервиз, което и се случва няколко часа по-късно. На следващия ден от сервиза се обаждат с новината, че телефонът работи безупречно и информацията записана на него е непокътната. Успех! Дори батерията е със същия заряд, с който е била при изпускането. Общата равносметка е 76 часа на дъното на язовира плюс още 8 часа в съд с вода. "Недосегаемият" телефон от тази история е Samsung Galaxy S20+ - модел, представен през 2020 г. Отново подчертавам, не го правете нарочно. При всички случаи не разчитайте, че телефонът ви ще издържи произволен период от време под вода, още по-малко пък на дъното на планински язовир. Просто знайте, че ако ви се случи нещо подобно, вашият Samsung Galaxy е подготвен.

Интересното е, че Samsung никога не са наблягали на тези качества на устройствата си, въпреки, че имат с какво да се похвалят. Всички смартфони от серия Samsung Galaxy S20 са с максималния рейтинг IP68. Същото важи и за новите модели Samsung Galaxy S21 (S21, S21+ и S21 Ultra). От своя страна серията смартфони от среден клас Galaxy А (A52, A52 5G и A72) са със сертификати IP67, което означава пълна защита от прах и потапяне в 1 метър сладка вода до 30 минути. С рейтинг на защита IPX7 пък са слушалките Galaxy Buds Pro. Т.е. компанията прави необходимото нейните устройства да са лоялен приятел на своите собственици, винаги и навсякъде.

Ще спрем дотук, с пожелание за хубаво лято и смартфони, леко напръскани с морски капки. (И все пак, не ги пръскайте нарочно.)

 

Автор: Начо Стригулев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com