Максим Заяков: Bulgaria Sat-1 е най-мащабният, амбициозен и успешен български проект

25684
Максим Заяков: Bulgaria Sat-1 е най-мащабният, амбициозен и успешен български проект
Снимка: SpaceX

Достигането от идейния проект, през финансирането от американската държава чрез банката за експортно кредитиране Ексимбанк, производството на сателита и изстрелването му от SpaceX отне близо 12 години. Това каза изпълнителният директор на “България Сат” Максим Заяков в интервю за “24 часа”.

Според Заяков “България Сат” продължава да се развива, като вече има първите си клиенти. Компанията също така преговаря с нови потенциални клиенти от Гърция, Белгия, Румъния и Украйна. България се нареди сред малкото европейски държави със свой геостационарен телекомуникационен сателит и е единствена от страните от Централна и Източна Европа. За разлика от повечето функциониращи европейски сателити, Bulgaria Sat-1 е вторият, който се осъществява изцяло от частен инвеститор.

За финансирането и българския принос

В момента плановете на компанията са до две години да бъде запълнен капацитетът на сателита до 65% (в момента е към 15%). В дългосрочен план числото ще достигне 85%. Изплащането на заемите за сателита ще стане до 7-8 години, прогнозира предприемачът. Най-тежката част от инвестицията в този бизнес е в поръчката и изстрелването на сателита, както и в изграждането на наземните системи за контрол и комуникация. Веднъж направено, оперативните разходи на едно подобно дружество са значително по-ниски, допълни той.

BulgariaSat-1 покрива Балканите, Европа, Северна Африка и част от Близкия Изток, но е първият сателит в Европа, който има специален фокус над Балканите, като се включват всички наши съседни държави от Турция до Словения и дори Унгария. Не се ограничаваме само в нашият регион и работим по възможности и клиенти и в други държави и региони, каза Заяков.

Компанията продължава да инвестира в българската икономика не само чрез директни инвестиции, но и чрез непреки - екипът е изцяло съставен от български специалисти. Именно българският талант има най-голям принос за проекта “Bulgaria Sat-1”. Bulgaria Sat-1 е огромно предимство за телекомуникационната и космическата индустрия в България заради възможността за реализация на млади хора, завършили у нас и в чужбина, и за привличането и задържането на таланти в тези изискващи висока квалификация области. Това за нас е от изключителна важност и планираме да работим както с университетите, така и с научната общност, за да развиваме тези знания и умения в България, казва той.

Около 46% от всички домакинства ползват платена телевизия, базирана на спътникова услуга

Максим Заяков сподели и някои интересни данни за ползването на спътниковата технология. Оказва се, че около 46% от всички домакинства ползват платена телевизия, базирана на спътникова услуга. Според анализатори България има добър потенциал за растеж за “България Сат” заради важността на услугите, които предлага - DTH (direct-to-home) телевизия и живо предаване на ТВ сигнал от мястото на събитието (SNG). Спътниковите комуникации са предпочитани за потребители, за които е особено важно осигуряването на непрекъснатост - това са именно обекти от национално значение, болници, образователни институции, обекти свързани със сигурността на страната и реакцията при бедствия и аварии и други.

Коронавирусът пандемията показа, че наземните мрежи бързо достигат пика на възможностите си

С последните си изказвания Заяков само затвърди розовото бъдеще на българския сателит и сателитната технология като цяло. Както на макро, така и на микро ниво, сателитите предоставят акуратна информация за успеха на глобалния отговор на политиката за оставане у дома и социалното дистанциране в условията на пандемия. Сателитните изображения предоставят информация по отношение на дейностите, които се случват (или не се случват) в големите градове, туристически дестинации, магистрали, промишлени обекти и места, за които обикновено се знае, че са пренаселени през нормални дни. Ново проучване, публикувано през уикенда, илюстрира как оптичните сателитни изображения от Европейската космическа агенция могат да бъдат използвани за идентифициране на агрегати от плаваща пластмаса, като бутилки, торби и риболовни мрежи, в крайбрежните води.

В същото време сателитната телевизия предоставя ненадминато качество, което не може да бъде достигнато с нито една друга технология.  При сателитната връзка няма такова претоварване на мрежата и съответно прекъсвания, и са много по-малко факторите, които влияят. Факторите, които влияят (например силен дъжд), са много по-слабо изразени при “България Сат”, поради насоченото към България и региона излъчване. От гледна точка на търсенето на сателитни комуникации, клиентите от държавния сектор и тези на отбрана и реакция на извънредни ситуации, имат стабилни потребности от спътникова свързаност и геопространствени данни във времена на криза, включително и тази, на която сме свидетели е момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

С поглед към бъдещето: CETIN България изгражда българската част от трансграничния транспортен коридор България – Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии