Мрежата на A1: 6 000 терабайта и 1,5 милиарда изговорени минути на месец

3452
Мрежата на A1: 6 000 терабайта и 1,5 милиарда изговорени минути на месец
Снимка: A1.bg

Всеки месец мрежата на А1 генерира 6 000 терабайта мобилен трафик и 1,5 милиарда изговорени минути. Те са резултат от стратегията на телекома постоянно да разширява своето продуктово портфолио, за да отговори на нуждите на клиенти си. А1 разполага с над 3 000 базови станции, а мобилната 4G мрежа на компанията обхваща 97% от населението на страната. Всяка година компанията инвестира между 120 и 140 милиона лева в развитието на своята мрежа.

Потвърждение за развитието на мобилната мрежа на А1 са и резултатите на световния лидер в тестването на бързината и качеството на мобилните мрежи Ookla, според които А1 е телекомът с най-бързата 4G мрежа в България за третото тримесечие на 2018 година. Анализът на скоростта на 4G мрежата на А1 се базира на тестове на потребители чрез световноизвестното приложение на Ookla – Speedtest.

Александър Димитров е „Мистър Икономика 2018”

Александър Димитров е новият „Мистър Икономика 2018”. Председателят на управителния съвет и главен изпълнителен директор на...

А1 първа у нас демонстрира скорости в 4G мрежа още през 2011 г., а от старта на 4G през 2016 г. до днес е инвестирала приблизително 200 милиона лева, като непрекъснато обновява и разширява мрежата си. За този период А1 регистрира над 140% ръст на 4G смартфоните в своята мрежа и повече от 800 000 активни 4G потребители. Телекомът отчита и ръст от 260% на трафика на данни, като над 70% от него се осъществяват в 4G. 4G мрежата на А1 покрива всички населени места с над 1 000 жители у нас при максимална скорост до 112 Mbps, а с 4,5G – всички населени места с над 3000 жители при максимална скорост до 150 Mbps.

А1 започна да внедрява 4,5G в България, която осигурява скорост на връзката с 30% по-висока спрямо досега (150 Mbps), в края на 2017 г. Технологията, която позволява това, се нарича „обединяване на честоти” (Carrier Aggregation) и генерира многократно по-бърз интернет в зависимост от използвания честотен спектър. А1 ще е внедрила „обединяване на честоти” в цялата страна до края на тази година. Тези подобрения в мрежата ще позволят бърз ъпгрейд към 5G.

Следвайки своята стратегия да бъде постоянно в полза на хората, А1 разработи умни решения, с които да подпомогне развитието на градовете и индустриите. Тяхното внедряване ще намали чувствително разходите на общините, ще оптимизира производителността и ще подобри качеството на живот на хората, като осигури комфорт, сигурност, по-чист въздух и повече свободно време. А1 вече предлага решения в няколко основни направления – контрол на въздуха, управление на отпадъци, интелигентно осветление, умно паркиране, а също и контрол и отчитане на комунални услуги.

За внедряването на умни решения, А1 използва стандарта Narrowband IoT (NB-IoT), който свързва широка гама от устройства, машини и услуги. Телекомът залага на NB-IoT заради неговите предимства спрямо останалите съвременни технологични стандарти – по-ниски разходи за устройства, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие, оптимизиран пренос на данни, двупосочна комуникация, висока сигурност на връзката и качество на предлаганите услуги.

A1 стартира първата гейминг лига у нас с награден фонд над 50 000 лева

A1 ще развива електронните спортове в България с провеждането на собствена гейминг лига. A1 Gaming League беше обявена официално по вре...

До края на март 2019 г. А1 ще осигури покритие с NB-IoT в цялата страна.

A1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. Телекомът предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, цифрова и сателитна телевизия, включително три собствени спортни канала – MAX Sport 1, MAX Sport 2 и MAX Sport 3, платежни услуги, собствена платформа за музикален стрийминг, cloud и IoT решения на 5 милиона клиенти. През 2017 г. A1 България отчита приходи от 431,2 милиона евро, а сравнимата EBITDA e 130,1 милиона евро.

A1 Group е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 24 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем държави: Австрия (А1), България (A1), Беларус (velcom), Хърватия (Vipnet), Словения (A1 Slovenia), Сърбия (Vip mobile) и Македония (one.Vip). Приходите на A1 Group за 2017 година са 4,38 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,4 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil – третият по големина доставчик на мобилни услуги в света.

А1е първият телеком в България, който предлага финансовите услуги дигитален портфейл и кредитна карта

А1 е първият телеком в България, който предлага финансовите услуги дигитален портфейл и кредитна карта на своите клиенти, съвместно с А...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Интерактивна образователна инсталация на Yettel кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Русия се цели по Украйна със сателитни снимки, купени от американски компании?

Над 100 представители на А1 се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир A1 Gaming Thursday

С коя компания преговаря Apple за внедряване на AI модела ѝ във функции на iPhone?

Запознайте се с Dell XPS 14: Пример за премиум лаптоп

Турският дрон "Байрактар" успешно изстреля свръхзвукова ракета (ВИДЕО)

Кой оглави класацията за най-надеждна мрежа у нас

След стъпките на САЩ да забрани TikTok: Китай ще защити интересите на компанията

Многообразие и приобщаване – това ли е новата важна тема за бизнеса?

Заради Китай: Долната камара в САЩ с първа стъпка за пълна забрана на TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии