Няма да има нови забрани за торент тракери, казват от Министерството на културата

99965
Няма да има нови забрани за торент тракери, казват от Министерството на културата
Снимка: Thinkstock

Това са пълни глупости. Така директорът на дирекция „Авторско право и сродните му права” към Министерството на културата Георги Дамянов коментира пред Actualno.com информацията, че може да има забрана на торент тракерите у нас.

Информацията се появи в „24 часа” и касаеше т.нар. Законопроект за ратифициране на Договора от Пекин относно аудиовизуалните изпълнения, приет от Дипломатическата конференция за защита на аудиовизуалните изпълнения на Световната организация за интелектуална собственост на 24 юни 2012 г. в Пекин. Дамянов обаче посочи, че в статията се казва „този текст в документа дава основания да се преследват вече торент тракерите” – кой текст, защо не е цитиран, попита експертът.

Забраняват торентите за музика и филми?

Комуникацията, чрез която се предават аудиовизуални произведения на изкуството като музика, видеоклипове и филми, вече ще е забранена. ...

Самият договор от Пекин не създава нови права в нашето законодателство по отношение на торент тракерите и не е свързан с ACTA. Торент тракерите и сега се преследват от Закона за авторското право и сродните му права, но тъй като всичките реално са в чужбина, Министерството на културата няма реален шанс да проследява произведенията, които се качват в торентите и да търси изпълнение на авторско право.

Договорът от Пекин представлява уеднаквяване на законодателната база по отношение на правата на актьорите при аудиовизуалните изпълнения. Защитават се правата на изпълнителните върху даден продукт – до 50 години след изпълнението и на авторите на даден продукт – до 70 години. Причината за създаването на този документ е, че в Международната организация за интелектуална собственост членуват 170 държави, доста от тях от Африка да речем и там законодателството е назад по отношение на авторските права. Специално в България тези норми за защита на авторските права са въведени от години насам заради европейски директиви, каза г-н Дамянов.

Коментар във Facebook профила на Arena.bg на собственика на торент тракера Елиан Гешев

"По повод разпространяваните журналистически свободни съчинения във връзка с "Договора от Пекин" искаме да уведомим нашите потребители, че този договор е вече одобрен от Съвета на Европа през м. юни 2013 г, което напълно гарантира липсата на ангажименти, които биха довели до промяна в законодателните норми с цел прилагане на наказателни мерки срещу частни лица извършващи нарушения на авторски права с некомерсиална цел и за лични нужди. В тази категория лица попадат и потребителите на торент тракерите. Такова е и становището на Министерство на Културата, заявено от Георги Дамянов, ръководител на Дирекция "Авторски Права" на МК.

Торент скандал - откраднаха "Замунда"

Сайтът за споделяне на файлове "Замунда" е обект на скандал между членове на екипа, който го е поддържал досега, предаде Стандарт нюз....

Начинът, по който тази новина е представена в някои медии, определено лъха на мераци за натягане на пружината на общественото недоволство и е насочена към най-активната и чувствителна част от обществото - младите и интелигентни хора. А кой има интерес от това е лесно да се сетите. Не им вярвайте, приятели и никога не забравяйте, че живеете в държава-членка на ЕС, който категорично отхвърли ACTA, заради далеч по-беззъби от разпространяваните в днешните медии рестрикции! Желаем Ви приятно и спокойно споделяне!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии